AKTUELNO

Pod sloganom 'Pismo = glava' na predstojećem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji se od 20. do 27. oktobra održava u halama Beogradskog sajma, predstaviće se pet stotina direktnih izlagača, od kojih njih šesdeset dolazi iz inostranstva, a zemlja počasni gost sajma je Egipat, najavljeno je na konferenciji za medije u Skupštini Beograda.

Tokom osam dana posetioci će moći da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju i da po najpovoljnijim cenama obogate svoje privatne biblioteke najnovijim naslovima, antikvarnim knjigama i stripovima.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je najveća kulturna manifestacija u Srbijie.

- Skoro dve stotine hiljada posetilaca sajma knjiga svedoči o meri ljubavi prema knjizi u Srbiji. Drago nam je da je baš Egipat počasni gost sajma jer će u Beogradu predstaviti svoju bogatu kulturu i stavralaštvo. Srpskim izdavačima želim što više divnih prevoda egipatske književnosti - kazao je Karl.

Dodao je da je zadatak svih nas da sačuvamo užitak čitanja sa papira uprkos sve većem broju uređaja koji npostaju univerzalne sprave za sve.

- Sajam knjiga je mesto koje brani priviligiju i radost čitanja sa papira - zaključio je Karl.

Duško Kovačević, predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, napomenuo je da je prvi put na praznik knjige u Beograd došao kao učenik osnovne škole u Ssapcu.

- Ove godine će ponovo autobusi iz čitave Srbije dovesti decu na Sajam knjiga. Ta deca su godinu dana vezana za uređaje koje je Ivan Karl pomenuo. Ti uređaji ih dekoncetrišu i Sajam knjiga je jedna od retkih odbrana ne samo knjige već i radosti čitanja - kazao je Kovačević.

Tokom sajamskih dana biće organizovano desetine tribina posvećenih temama koje su u neposrednoj vezi sa izazovima aktuelnog trenutka domaće izdavačke produkcije.

Publika će biti u prilici da razgovara o vezama književnosti, nauke i najrazličitijih vidova umetničkog izražavanja.

Velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obeležavamo tokom cele 2019. godine.

Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zameniće mesta, a neki od najvažnijih reditelja govoriće o svom odnosu prema književnosti i njenom uticaju na njihove filmske poetike.

Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Razgovaraće se o književnom prevođenju, Slobodanu Jovanoviću, Isaku Samokovliji.

Ljubitelji književnosti u Srbiji tokom Sajma će imati priliku da se susretnu sa inostranim piscima kao što su Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Ssargunov iz Rusije i Laura Sintija Ccernjauskajte iz Litvanije.

Pored Arapske republike Egipat, zemlje počasnog gosta, na sajmu učestvuju i izdavači Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Ssvajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

Školski dan na Sajmu knjiga je četvrtak 24. oktobar.

#sajam knjiga

'