AKTUELNO

U Skupštini AP Vojvodine danas je otvoreno Jesenje plenarno zasedanje Skupštine evropskih regija (AER), najveće i najuticajnije mreže regiona u Evropi, uz učešće više od 150 predstavnika regiona iz 15 evropskih država.

Obraćajući se učesnicima, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je da međuregionalna saradnja ima važnu ulogu u kreiranju bolje zajedničke budućnosti.

Mirović izjavio je da je Skupština evropskih regija veoma značajna zbog bilateralnih međuregionalnih kontakata koje podstiče, te ocenio da ona predstavlja pravo mesto za razmenu iskustava, modela rada i politika predstavnika evropskih regiona.

- Brojnost i snaga ove mreže sa jedne strane govore o izuzetnoj važnosti regionalog povezivanja, a sa druge omogućava svim članicama da, kroz interakciju, dođe do još boljih i efikasnijih praktičnih rešenja - rekao je Mirović.

On je istakao da je za AP Vojvodinu veoma značajno što je aktivan član ove organizacije i što je učesnik procesa koji, kako je ocenio, kreiraju pravce evropske regionalne politike.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- AP Vojvodina sarađuje, u različitim formalnim modalitetima, sa preko 20 regija u celom svetu i to je put kojim ćemo nastaviti da idemo i u budućnosti - rekao je Mirović i istakao zadovoljstvo činjenicom da će AP Vojvodina i Novi Sad 2019. godine biti domaćin i Letnjeg zasedanja AER-a.

Podsećajući da je AP Vojvodina član AER-a od 2002. godine, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da je ovaj skup velika šansa i prilika da predstavnici regiona iz 15 evropskih zemalja na najbolji način upoznaju Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju, kao zemlju koja je posvećena evropskom putu.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica, koji je i potpredsednik Skupštine evropskih regija, istakao je da je veomo značajno što se u okviru zasedanja održava prvi put i Regionalni poslovni forum, koji, kako je ocenio, predstavlja dobar osnov za uspostavljanje konkretne saradnje i definisanje instrumenata za privlačenje novih regiona.

#Igor Mirović

#Vojvodina

'