AKTUELNO

Đukić Dejanović je ukazala da se zahvaljujući projektu 'Family friendly', koji se u Trentu sprovodi od 2006.godine, a od prošle godine i u celoj Italiji, mladi rado doseljavaju u pokrajinu jedinstevnoj po imigraciji.

Podrška porodicama sa više dece i usklađivanje roditeljstva i posla prioriteti su u populacionoj politici Srbije, zbog čega će vlada sarađivati sa italijanskom pokrajinom Trento, koja duže od decenije ostvaruje pozitivne rezultate u toj oblasti, najavila je ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ona se danas sastala sa delegacijom italijanske pokrajine Trento, koju predvodi ministarka zadužena za obrazovanje, politiku mladih i razvojnu saradnju u pokrajini Trento Sara Ferari, i razgovarala o saradnji u oblasti demografije i populacione politike.

Đukić Dejanović je ukazala da se zahvaljujući projektu 'Family friendly', koji se u Trentu sprovodi od 2006.godine, a od prošle godine i u celoj Italiji, mladi rado doseljavaju u pokrajinu jedinstevnoj po imigraciji.

Foto: Tanjug

Kako kaže, od ukupno 176 opština u toj provinciji njih 86 ima sertifikat 'Family friendly' kojim se usklađuje porodični i poslovni život, a koji se posebno boduje u nadmetanjima lokalnih samouprava na javnim konkursima.

Privredni subjekti u Trentu su naklonjeni porodicama sa više dece i pomažu im na razne načine, od finansijske podrške do prednosti prilikom zapošljavanja. Sve što smo danas čuli prezentovaćemo našim poslodavcima i očekujemo veću socijalnu odgovornost prema zaposlenim roditeljima - rekla je Đukić Dejanović novinarima nakon sastanka u Palati Srbija.

Ministarka je najavila da će u saradnji sa Privrednom komorom Srbije biti uvedene određene povoljnosti na javnim konkursima za poslodavce, i u javnom i privatnom sektoru, koji pokažu razumevanje za roditeljske potrebe zaposlenih.

Đukić Dejanović je podsetila da je u Srbiji svakog dana 107 stanovnika manje i da je u 2017. godini bilo 39.000 stanovnika manje nego u prethodnoj godini, te da održavanje postojećeg broja stanovnika, kaže, jeste veliki cilj u demografiji.

Ministarka zadužena za obrazovanje, politiku mladih i razvojnu saradnju u pokrajini Trento Sara Ferari istakla je da je ta provincija poslednjih godina razvila sistem koji je doveo do povećanja nataliteta i boljeg položaja porodice što je, kaže, uticalo i na blagostanje cele pokrajine.

- Uspeli da smo da pomirimo porodični i poslovni život što je rezultiralo da naši građani manje emigriraju, a porodice se ne odriču rađanja dece. To je uticalo i na preduzeća koja razumeju da investicija u zaposlene na duže vreme dovodi do velikih rezultata - rekla je Ferari.

Ministarka je pojasnila da je program 'Family friendly' pokazao da su zaposleni koji uspeju da usklade porodični život i posao produktivniji i dodala da se preduzećima koja zadovoljavaju taj uslov dodeljuje više sredstava na javnim konkursima.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog prve posete delegacije Trenta Srbiji i početka saradnje sa zemljom koja je, kaže, važna toj pokrajini.

- Time što priznajete naš model činite nam veliku čast - poručila je Ferari i pozvala ministarku Đukić Dejanović da poseti ''Festival porodice'' koji se u decembru održava u Trentu.

U delagiciji pokrajine Trento koja je danas u zvaničnoj poseti Srbiji je i ministar zadužen za infrastrukturu i zaštitu životne sredine Mauro Gilmoci.

#Italija

#Slavica Đukić-Dejanović

'