AKTUELNO

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić-Dejanović ukazala je na mogućnost porasta obolelih od demencije u Srbiji.

Ona je kao uzrok te pojave navela demografsku sliku i to što je stanovništvo u Srbiji staro, a prosečan životni vek se produžava.

Ministrarka je posetila udruženje "Luna" u Kragujevcu, koje je najavilo da će od 21. septembra, na Dan borbe protiv Alchajmerove bolesti, svoj rad proširiti i na obolele od demencije, a ne samo na pomoć osobama sa mentalnim problemima i pacijentima sa karcinomom.

U Kragujevcu je registrovano gotovo 1.100 osoba obolelih od demencije. Od 2014. godine je u svakoj narednoj godini evidentirano po još 100 novih obolelih u Kragujevcu.

- Naše ministarstvo koje se bavi porodicom smatra da pomoć porodici koja ima obolelog rasterećuje roditelje i buduće roditelje i daje im veće šanse da prošire svoju porodicu. Bez te pomoći oni svoju energiju uglavnom usmeravaju na bolesnog člana porodice i ne razmišljaju puno o tome da imaju veći broj dece - rekla je je Đukić-Dejanović.

Udruženje "Luna" će osobama sa demencijom i njihovim porodicama pomagati stručnim savetima, a mobilne ekipe će obilaziti porodice, koje će imati socijalnu podršku i psihološku pomoć.

Đukić-Dejanović je izrazila očekivanje da će ovakav model rada sa porodicama obolelog od demencije i bolesnima zaživeti i na seoskom području, odnosno postati program koji je primenljiv i za celu Srbiju.

Neuropsihijatar iz udruženja "Luna" Suzana Perović najavila je da će za članove porodica obolelih biti organizovane edukacije, kao i brojne preventivne aktivnosti u cilju borbe protiv Alćajmerove bolesti.

Ona je navela da zbog jedne obolele osobe trpi najmanje još četvoro koji je neguju,a to znači da u Kragujevcu ima oko 5.000 ljudi koji se suočavaju sa ovim problemom.

Direktor Klinike za psihijatriju Kliničkog centra u Kragujevcu Vladimir Janjić je rekao novinarima da se neretko dešava da osobe koje neguju osobe obolele od demencije u porodici, a to su najčešće žene, i same potraže pomoć lekara, dobijaju terapiju, obole od depresije ili neurotskih poremećaja.

Prema njegovim rečima, negovanje dementnih osoba je teško i traje godinama, a oni koji ih neguju najviše trpe jer svoj život posvećuju obolelima.

Janjić je naveo da je Alćajmerova bolesti u SAD po ceni koštanja lečenja i nege treća najskuplja bolest, posle kardiovaskularnih i onkoloških bolesti.

#Slavica Đukić-Dejanović

#demencija

'