AKTUELNO

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović poručila je u intervjuu za portal Pink.rs da je bolja demografska slika jedan od nacionalnih prioriteta Srbije. Đukić Dejanović se osvrnula i na učestale napade na žene od strane pojedinih opozicionih funkcionera.

U prethodnoj godini su donete brojne mere koje se odnose na populacionu politiku. Da li ste zadovoljni?

Mere populacione politike koje su donete imale su podsticajni karakter, a njihov kontinuitet trebalo bi da obezbedi zadovoljstvo. Jedan od naših nacionalnih prioriteta jeste bolja demografska slika Srbije i u tom smislu odluka države da preduzme odlučne akcije kroz dobro organizovanu i osmišljenu populacionu politiku jedina je realna osnova za očekivanje da plan visokog fertiliteta bude i ostvaren.

Vlada Srbije je u ovoj godini usvojila novu Strategiju podsticanja rađanja i uz izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kreirala okvir za unapređenje populacione politike u zemlji. Budžet Kabineta je uvećan četiri puta u odnosu na prethodnu godinu i ove godine smo 61 jedinici lokalne samouprave putem Javnog poziva dodelili 500 miliona dinara.

Kreativnost jedinica lokalnih samopuprava u odabiru mera specifičnih za njihove sredine rezultiralo je izgradnjom novog i adaptacijom postojećeg prostora u predškolskim ustanovama, čime ćemo omogućiti da se prošire kapaciteti, smanje liste čekanja i da preko 1.800 mališana dobije dodatno mesto u vrtićima širom naše zemlje.

Sredstva su takođe namenjena i za kupovinu kuća i stanova za mlade bračne parove i nabavku mehanizacije i opreme za započinjanje sopstvenog posla, zapošljavanje žena u reproduktivnom dobu, posebno mladih majki sa poljoprivrednih gazdinstava, nabavku ultrazvučnih aparata za zdravstvene ustanove i vozila za potrebe njihovih patronažnih službi, kao i osnivanje savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade.

Da li je u planu donošenje još nekih zakonskih rešenja kako bi se podstakao porast nataliteta?

Normativni okviri se uvek mogu unapređivati, ali je suština u masovnijoj primeni ne samo pronatalitetnih mera, nego i mera u vezi sa aktivnim starenjem, kao i upravljanjem migracijama jer, na primer poslednjih godina beležimo veći broj drugorođene, trećerođene, pa čak i četvrtorođene dece, dok je broj prvorođenih beba za 1.000 manje.

Na nivou čitave države donete su mere pronatalitetne politike, ali su naše sugestije da jedinice lokalnih samouprave zbog toga ne umanje, nego čak prošire davanja na njihovim teritorijama, da gradovi i opštine razmisle kako na najbolji način da stimulišu mlade osobe da postanu roditelji.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

U kojim delovima Srbije je najnepovoljnija situacija kada govorimo o natalitetu i mogu li se primeniti neke ciljane mere?

Interesantno je koliko je Srbija mala, a koliko su kulturološke razlike velike. Na primer prosečna žena na Vračaru prvo dete rađa sa 32 godine, a žena na na jugu Srbije prvi put odlazi u porodilište sa 23 godine. Jugoistočni deo Srbije beleži najlošije demografske indikatore, tako da se zapošljavanjem mladih ljudi u ovom delu Srbije čini početni korak ka ublažavanju ovakve realnosti. Zato je važno da postoji i volja svakoga od nas, jer ako mere populacione politike ne budu podržane od čitavog društva, one će ostati spisak lepih želja.

Bez dece je sve uzaludno

Možemo imati najbolje rezultate u sferi privrednog rasta i modernih tehnologija, ali bez dece sve je to uzaludno.

Na primer u Danskoj je napravljen izvanredan korak – oni su promenili sadržaj najpopularnijih televizijskih serija tako što u svakoj seriji srećna porodica ima troje dece. Jedan od razloga popularnosti turskih serija je to što se u njima neguje kult porodice, međugeneracijske solidarnosti i sloge. Međugeneracijska solidarnost takođe može biti podsticaj za natalitet. Podrška svih generacija mladima u donošenju odluke da imaju decu više dolazi do izražaja u onim sredinama gde su parovi i članovi njihovih porodica upućeni jedni na druge. Svaki član porodičnog domaćinstva može biti podsticaj ženi u fertilnom periodu za odluku da ima decu.

Uskoro izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom trebalo bi da budu usvojenu u Skupštini Srbije u prvoj polovini godine. Đukić Dejanović je navela da je izmenama predviđeno da se ispravi nepravda prema ženama koje su tek počele da rade, zatrudnele i moraju na bolovanje, i prema aktuelnom zakonu primaju male mesečne iznose za porodiljsko bolovanje. Ministarska je ocenila da mere koje su preduzete daju rezultate i da se prošle godine rodilo 160 beba više nego godinu dana ranije.

Kako komentarišete ponašanje opozicije, odnosno pojedinaca iz redova opozicije koji vređaju, ali i fizički napadaju žene?

Osuđujem svaki oblik ataka na elementarna ljudska prava nad bilo kim. Ljudima iz opozicije su na raspolaganju argumenti političkog karaktera, a u nedostatku takvih odabira atak na žene, kao i na najosetljivije grupe naših građana je izraz inferiornosti u 21. veku u političkoj borbi.

#Slavica Đukić-Dejanović

'