AKTUELNO

Nakon 40 dana Velikog Božićnog posta, mnogi pravoslavni vernici danas prelaze na mrsnu hranu. Božićna trpeza je bogata, ali često i preobilna, što može izazvati neprijatne posledice poput nadimanja, mučnine ili problema sa varenjem. O tome kako ovaj prelaz učiniti bezbednim i kako u isto vreme uživati u prazničnoj hrani za Kurir otkrila je nutricionistkinja Ana Banduka Todorović.

- Specifičnost Božićnog posta je u njegovoj dužini i vremenu godine kada se održava, jer je u pitanju pretežno biljna ishrana u hladnim mesecima. Najveći rizik na današnji dan predstavlja nagli prelazak na mrsnu hranu. Ljudi su željni mesa, masnih salata, kolača i žele sve da probaju odmah. Međutim, takvo prejedanje može izazvati akutne napade žučne kese, nadimanje i mučninu. Moj savet je da na tanjir stavite po malo svega - komadić mesa, parče ruske salate, malo kolača, ali da ne prepunite tanjir - rekla je Todorović.

Naglasila je važnost razmaka između obroka:

- Ne jedite često i u malim vremenskim razmacima. Ako je bio doručak u 9-10 sati, sledeći obrok neka bude za četiri sata. Kombinujte mrsne obroke sa salatama poput kiselog kupusa, turšije ili svežeg povrća. Izbegavajte istovremeno konzumiranje hrane bogate majonezom ili teških sosova s mesom - to dodatno opterećuje organizam.

Dodala je i da je važno razmišljati o dugoročnom zdravlju i solidarnosti:

- Umesto da čuvate višak hrane danima, razmislite o doniranju onima kojima je potrebna. U nekim zemljama je praksa da se hrana skuplja i deli, a to bi bilo sjajno uvesti i kod nas. Praznici su prilika da mislimo na druge, a ne samo na pretrpane trpeze.

Autor: Dubravka Bošković