AKTUELNO

"Plivačko uho" je najčešća infekcija uha koja se javlja posle bazena.

Lekari savetuju oprez u bazenima, jezerima i morima zbog čestih infekcija uha koje izazivaju bakterije i gljivice, naročito kod dece. Prof. dr Sanja Krejović, fonijatar i otorinolaringolog, izjavila je za Javni medijski servis da treba voditi računa o higijeni uha i grla i ukazuje da može doći i do "nevidljivih povreda" uha, poput pucanja bubne opne prilikom skakanja u bazen.

Posle rashlađivanja u bazenu, reci, jezeru ili moru dešava se da nam je uvo zapušeno, osećamo blagi pritisak u njemu i oslabljen sluh, a kasnije i bol. To su prvi simptomi tzv. "plivačkog uha", koje neće proći bez odgovarajućeg lečenja, pa je neophodno da se hitno javite specijalisti za uho, grlo i nos.

Prof. dr Sanja Krejović sa Klinike za ORL UKCS rekla je za RTS da su respiratorne infekcije aktuelne leti, kao i zimi, jer se rashlađujemo na različite načine, poput kupanja u bazenima i provođenja vremena u klimatizovanim prostorijama.

- Bez obzira na čistoću i ispravnost vode, infekcija može da nastane i u privatnim bazenima, koje ne koristi mnogo ljudi. Treba voditi računa o higijeni, toaleti i uva i nosa i grla - ukazuje doktorka.

Simptomi pucanja bubne opne

Prema njenim rečima, prilikom kupanja u bazenima, mogu da se dese ne samo vidljive povrede nosa, već i uva, koje nekada mogu da budu nevidljive.

- Kada skačemo u vodu, dođe do nagle promene pritiska, kao i prilikom leta avionom. Može doći do pucanja bubne opne, što je veoma ozbiljna povreda i treba je tako shvatiti i lečiti jer je to put prenosa infekcije u centralni nervni sistem - poručuje Krejovićeva.

Napominje da su simptomi pucanja bubne opne akutni bol, zujanje u ušima, sekrecija, što treba na pravilan način lečiti antibioticima. Dodaje i da su tokom letnjih meseci češće upale spoljašnjeg uva kada bakterije ili gljivice prilikom kupanja uđu, ali i sinusa, krajnika i grla. Prema savetu doktorke, deca i stariji treba da ispiraju nos i grlo morskom sterilisanom vodom, što je od izuzetne važnosti mere prevencije.

Autor: Iva Besarabić