AKTUELNO

Kada je trgovina dece u pitanju, statistika je poražavajuća. 40 do 60 posto identifikovanih žrtava trgovine ljudima deca i to uglavnom ispod 14 godina, rekla je za PINK, Maja Raković, generalni sekretar Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

Raković je rekla da su sada u istragu uključene sve okolne zemlje, s obzirom da je uključena žuta poternica za malom Dankom Ilić.

- Ja sam majka deteta od dve i po godine, i verujte mi da sa određene udaljenosti raspoznajem i prepoznajem hod svoga deteta, i sigurno da je tako i sa ostalim mamama. Ja razumem da snimak nije kristalno jasan i precizan, ali verujem da bi svaki roditelj mogao da prepozna svoje dete - rekla je Raković.

Kako kaže, ne možemo mi doprineti pretrazi koja se dešava dole, ali možemo dati naše stručno mišljenje.

- Ja se potpuno slažem sa pretragom terena koja se dešava dole. Od samog starta sam istog mišljenja da se može slučaj može voditi u dve kategorije nestanka deteta. Ideja o slučaju otmice je u jednom momentu odstranjena, jer kamera sa komšijske kuće nije zabeležila ni jedno kretanje koje može ukazati da je dete oteto toga dana u tom vremenu - rekla je Raković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, kada je trgovina dece u pitanju, statistika je poražavajuća. Dodaje da su 40 do 60 posto identifikovanih žrtava trgovine ljudima deca i to uglavnom ispod 14 godina.

- Moram da naglasim da su ovako mala deca, starosti ne preko 3 godine, najpodložnija trgovini, jer njihova motorika u tom uzrastu nije razvijena da mogu da upamte likove i racionalizuju situaciju, drugo ta deca ne govore, ta deca ne mogu da objasne ni svoje ime, ni ko su mama i tata, i u tom periodu su jako osetljiva grupa u procesu vrbovanja, jer ne mogu ukazati da im se nešto loše dešava - rekla je Raković.

Kako kaže, da bismo akcentovali proces trgovine decom u ovom slučaju moramo imati bar dva indikatora za to. Tih indikatora u ovom slučaju nemamo.

Ljubiša Božić, specijalista sudske medicine i sudskim veštakom, rekao je da, kada su u pitanju protekli dani, može da se izvrši određeno sumiranje slučaja, a to je da sve radnje koje su izvršene na licu mesta, nisu dale nikakav odgovor.

Foto: TV Pink Printscreen

- Međutim, imamo situaciju da, i pored ovoliko dana koliko je proteklo i pored opsežne potrage i sa zemlje i iz vazduha, da se tamo i dalje nešto kopa, da se traži, nisam siguran da se to tek tako iz nečije želje radi, već da postoje određene indicije za to - rekao je Božić.

Kako kaže, iza toga treba razmišljati o potencijalnim podacima koje policija dobija i koje usmerava. Dodaje da čitavu istragu vodi javni tužilac iz Negotina, s obzirom na karakter događaja.

- Te pretrage ne mogu da traju beskonačno i u jednom trenutku će se završiti, bez obzira na ishod. To nije ambijent od nekoliko stotina hektara, već jedan uži deo - rekao je Božić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, kada je snimak iz Beča u pitanju, potrebno je utvrditi identitet, a zatim ćemo znati više u kom pravcu će ići na dalje istraga.

Isidora Milosavljevic iz Centra za bezbednost i istrage, rekla je da ovakvi slučajevi uvek privuku ozbiljnu pažnju javnosti, što je jako dobro jer informacije i fotografije kruže kroz javnost i podižu svest i teraju da razmišljamo o tome.

- Svi treba da obrate pažnju na detalje, kao na primer ovaj čovek u Beču, koji je snimio video i prosledio policiji. To je ono što je dobro - rekla je Milosavljević.

Autor: