AKTUELNO

U Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" povodom obeležavanja 25 godina od bombardovanja SR Jugoslavije sastao se Republički štab civilne zaštite iz tog vremena, na čelu sa bivšim komandantom i sadašnjim direktorom "Dedinja" Milovanom Bojićem.

- Bilo je to prilično uzdignutih emocija i sete kada sam na Institutu "Dedinje" gde smo povremeno odsedali tokom ratnih dejstava izvršio prozivku svih članova Civilne zaštiute Srbije iz najtežeg vremena u novojoj srpskoj istoriji - naveo je Bojić.

Foto: TV Pink Printscreen

To je 25 godina. Velika vremenska distanca i možda leži krivica i na meni kao kmandantu da se nismo ranije okupili, ali moramo reći da nam je do 2012. godine, do dolaska Aleksandra Vučića bilo zabranjeno da se sećamo. Ta kultura sećanja na događaje iz naše novije istorije, a posebno iz NATO bombardovanja je praktično nije je bilo.

Bojić je rekao da smo od 2000. godine do 2012. slabili svoje vojne potencijale, topili oružje, izvrgavali ruglu one koji su branili svoju zemlju, a to je bio herojski otpor ljudi na svim nivoima.

- Civilni štab je bio jedna izuzetno organizovana jedinica i mi smo od početnih dana imali jednu vrsti operativnog i jednu vrstu ekspertskog. Ta želja da se zemlja brani dominirala je sve vreme našega rada - kaže Bojić.

Kako je dodao Štab je bio legitimna meta NATO agresora.

- Primećivalo se ono što smo radili, a radili smo mnogo i na spoljnom i na unutrašnjem planu. Sastajao sam se 10-ak puta se Sergejem Šojguom, kada je bombardovan Generalštab i kada su upotrebljene grafitne bombe, bili smo u Interkontinentalu kada je ceo Beograd ostao bez struje - naveo je Bojić.

Autor: