AKTUELNO

U Banjaluci je danas služen parastos za žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske Krajine, Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije.

Prethodno su članovi banjalučkog Srbskog sabranja "Baštionik" organizovali simboličnu šetnju ulicama Banjaluke u znak sećanja na žrtve agresije NATO-a, prenela je RTRS.

Video: privatna arhiva

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prisustvovao je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja molitvenom sjećanju na žrtve NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

On je poručio da smo danas u mislima, uz liturgiju i molitvu za nastradale, ali i za one koji su preživjeli sa brojnim posljedicama.

–Banjaluka pamti i Banjaluka se sjeća. I ove godine smo sabrani u molitvi obilježili 24. mart, dan koji srpski narod nikada neće zaboraviti, jer je toga dana naš narod bombardovan mimo svih načela – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da za ovaj zločin nikad niko nije odgovarao.

-Na nama ostaje da se sjećamo stradalih žrtava. Na nama je da se sjećamo uništenih mostova, škola, bolnica i bombardovanja osiromašenim uranijumom zbog kojeg i dan danas ljudi oboljevaju – kazao je Stanivuković.

–Ovim činom podsjetićemo svijet da je ovo jedna naša duboka rana koju nikada nećemo zaboraviti, ali i na to da smo iz svega toga ponovo ponikli, izrasli i osnažili – zaključio je Stanivuković.

Video: Privatna arhiva

Nakon molitve uslijedila je i simbolična šetnja do Spomenika 12 banjalučkih beba.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić  rekao je da mali narodi nemaju malu vrednost i da su Republika Srpska i Srbija imaju vrednost u istoriji čovečanstva jer su bili prvi koji su stali na branik dehumanizaciji i napadima na ljudske vrednosti.

Video: privatna arhiva

Na današnji dan navršile su se 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju koja je trajala 78 dana.