AKTUELNO

O tome kako sačiniti punovažan testament i koji sve oblici zaveštanja postoje, za NOVO JUTRO televizije Pink, govorio je advokat Đorđe Stefanović.

- Što se tiče same forme testamenta postoji više formi, čovek može i sam da ga napiše i potpiše ali je najbitnije da je sam napisao. Ako govorimo o svojeručnom zaveštanju onda ceo tekst zaveštanja mora da napiše onaj koji ostavlja imovinu - rekao je advokat Stefanović.

Kako kaže, postoje i druge forme, postoji zaveštanje pred svedocima, gde ne mora to lice da napiše, može i tehničkim sredstvima da se uradi zaveštanje ali mora da bude pred dva svedoka koji će da potvrde da je to njegovo zaveštanje i da to potpišu.

Foto: Printscreen

- Postoji zaveštanje pred sudom , pred javnim beležnikom, pred konzulom vojnog zaveštanja, i u izuzetnim situacijama imamo usmeno zaveštanje, ali je to samo u izuzetnim situacijama kada neko iz opravdanih razloga ne moće da napiše pismeno zaveštanje. Po njegovim rečima, to zaveštanje mora da se uradi pred najmanje tri svedoka, ono važi 30 dana od dana kada prestanu te neke okolnosti zbog kojih je on bio primoran da sačini taj testament.

- Svedoci su dužni da odmah, to što su čuli stave na papir, i da o tome obaveste sud zato što je to izuzetna situacija gde ne postoji materijalni trag zaveštanja - rekao je Stefanović.

Foto: Printscreen

Kako je naglasio postoji mogućnost i da se testament deponuje u sudu i da se taj testament čuva u sudu, kako kaže, ne mora da bude sudski sačinjen,ali može da se deponuje i čuva u sudu.

#Advokat

#Testament

'