AKTUELNO

Koliko je zavisnika od igara na sreću u Srbiji? Tačne brojke iznenadile su doslovno sve.

U odnosu na najrazvijenija evropska tržišta, u Srbiji situacija dosta bolja.

Debata o uticaju industrije igara na sreću na društvene tokove u Srbiji, sasvim legitimno, traje godinama. Ono što je, ipak, pino veći problem jeste to što smo često svedoci da su egzaktni podaci prinuđeni da se povlače pred manje ili više skrivenim političkim i uopšte populističkim agendama.

Ako problemu želimo da pristupimo jezikom stručnjaka – onda je jezik činjenica samo je jedan i nedvosmislen.

Sa ukupno 1.030 registrovanih lica koje učestvuju u medicinskim programima rehabilitacije od ovog oblika bolesti zavisnosti, Srbija je daleko ispod evropskog i EU proseka u udelu lica koja se nalaze na lečenju od bolesti zavisnosti naspram čitavog punoletnog stanovništva (tek 0.02%).

Više je uzroka ovakvom stanju, a svakako prednjači činjienica da u Srbiji postoji kvalitetna zakonska regulativa, koja je usmerena na suzbijanje problema u samom njegovom nastajanju, a što je uočljivo uvidom u strukturu Zakona o igrama na sreću, posebno člana 6.

Naravno, iako je brojka od 1.030 lica višestruko, čak i stotinama puta manja u odnosu na često u javnosti neodgovorno iznošene cifre, ne smemo ispustiti iz vida da je svaki pojedinac koji se obrati za pomoć važan, i njegovo postojanje razlog za još temeljniji rad u suzbijanju ove negativne pojave.

Foto: Promo

Pogledajmo sada, u pojedinostima, sve činjenice kada je reč o ovoj problematici.

Podaci Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti

Zvanična evidencija Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj pokazuje da se svake godine za pomoć u suzbijanju zavisnosti od igara na sreću obrati između 150 i 200 osoba. Zvanični podaci ukazuju da je ukupan broj lečenih i trenutno na lečenju 1.030, što je značajno manje od proseka u Evropi.
Posmatrano statistički, sledi da je udeo punoletnog stanovništva zahvaćen ovim problemom tek oko 0.02%, što je znatno manje od evropskog i EU proseka, koji se kreće oko 1.5% stanovništva.

Uprkos egzaktnim podacima, domaća javnost je već mesecima izložena dezinformacijama koje proističu iz nekritičkog preuzimanja informacija od nekvalifikovanih kvazistručnjaka, a čiji su motivi raznovrsni – od čisto lukrativnih pa do neretko i političkih.

Istraživanje „Solidarnost za decu“ o maloletnicima i igrama na sreću

Dužni smo da javnosti predstavimo i dodatna, nedavno sprovedena istraživanja o problematici maloletnih lica i igrama na sreću – i ona demantuju široko rasprostranjene mitove o epidemiji maloletničkog kockanja.

Studija Udruženja "Solidarnost za decu" pokazala je da je samo 0.6% maloletnika u posmatranom periodu našlo način da učestvuje u igrama na sreću. Pored toga, istraživanje je utvrdilo da nijedan maloletnik nije bio u mogućnosti da se kladi u objektima legalnih i licenciranih priređivača, što potvrđuje uspešnost postojećih zakonskih regulativa i korporativnu praksu nulte tolerancije kompanija članica Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) na bilo kakvu mogućnost da maloletnici stupe u kontakt sa igrama na sreću.

Time se još jednom pokazalo da su pitanja maloletničkog kockanja i crnog tržišta igara na sreću u direktnoj korelaciji.
UPIS - Decenija i po rada na prevenciji zavisnosti i zaštite maloletnika.

Tačno 15 godina, Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) zajedno sa svojim članicama predano radi na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. Od 2009. pa do danas, projekat "Moguće je prekinuti" podrazumeva serije edukacija zaposlenih o metodama ranog prepoznavanja i prevencije pojave bolesti zavisnosti i postavlja najviše, evropski priznate standarde u ovoj oblasti.

Projekat je, u međuvremenu, iz inicijative vodećih kompanija članica, prerastao u zakonsku obavezu za sve priređivače u Srbiji, postavši tako član 6. Zakona o igrama na sreću. Osim toga, kompanije članice UPIS strogo primenjuju politiku nulte tolerancije prema učešću maloletnih lica u igrama na sreću, podržanu informativnim i edukativnim materijalima dostupnim u njihovim objektima.

Foto: Promo

Novi projekat "I jedan je mnogo" kreće u 2024.

UPIS, u saradnji sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti, uskoro lansira prošireni projekat prevencije pojave zavisnosti od igara na sreću, pod imenom "I jedan je mnogo". Kroz seriju edukativnih predavanja u školama i emitovanje motivacionih spotova, kompanije članice medicinski stručnjaci će aktivno raditi na podizanju opšteg nivoa prevencije zavisnosti među mladima, usmeravajući ih ka sportskim i drugim kreativnim aktivnostima, prilagođenih njihovom uzrastu.

Projekat uključuje i seriju informativnih video spotova prilagođenih deci i adolescentima, zasniva se na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji sa Specijalnom bolnicom i očekuje se da će imati značajan uticaj na prevenciju zavisnosti od samog njenog početka