AKTUELNO

Svedoci smo učestalim tvrdnjama o brzom porastu broja zavisnika od igara na sreću u Srbiji. Problem sa ovakvim iskazima je u tome što ni u čemu nisu zasnovani na egzaktnim naučnim istraživanjima, pa se u javnosti iznose potpuno neutemeljene brojke, koje često znaju da idu i do više stotina hiljada.

Medicinski stručnjaci i nadležne ustanove koje se u Srbiji bave ovom problematikom, u proteklom periodu su sprovodili istraživanja i izneli u javnost potpuno druge podatke.

Važno je napomenuti da je svaka brojka, čak i da je u pitanju samo jedan zavisnik, nešto što se mora ozbiljno shvatiti i na čemu se mora proaktivno raditi. Ono što nikako ne pomaže u prevenciji jeste iznošenje nasumičnih brojki koje se neretko preuveličavaju i više stotina puta.

Evidencija Specijalne bolnice

Prema najnovijim dostupnim podacima Specijalne bolnice, relevantne zdravstvene ustanove u Srbiji za lečenje bolesti zavisnosti, godišnje se sa problemima zavisnosti od igara na sreću ovoj ustanovi obrati između 150 do 200 osoba. U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, ukupan broj lečenih ili trenutno na lečenju je iznosi 1.030, a što je znatno manje od evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva (u slučaju Srbije procenat je tek 0.02%).

Istraživanje o igrama na sreću i maloletnicima

Brojke koje neodgovorni pojedinci iznose u domaćim medijima su preuveličane i govore da u Srbiji postoji više zavisnika od igara na sreću nego samih igrača. Često se spominje da se problem razvija i među maloletnicima, a istraživanje organizacije "Solidarnost za decu", sprovedeno u novembru 2023, na uzorku od 1.100 ispitanika iz cele Srbije, pokazalo je da je tek 0,6% maloletnika imalo priliku da učestvuje u igrama na sreću.

Tema je bila učestvovanje maloletnika (od 13 do 17 godina) u igrama na sreću. Prikupljanje podataka je vršeno intervjuisanjem dece i njihovih roditelja telefonskim putem, uz punu zaštitu identiteta ispitanika, s obzirom na to da je reč o najosetljivijem delu populacije.

Ovo istraživanje pokazalo je još nešto - niti jedan ispitanik nije izjavio da je mogao lično da se kladi u objektima kompanija koje se bave priređivanjem igara na sreću, što je podatak koja ohrabruje, jer pokazuje da priređivači igara na sreću poštuju odredbe člana 6 i 10. Zakona o igrama na sreću, koje to najstrože zabranjuju i sankcionišu.

Maloletnici i pristup igrama na sreću - nulta tolerancija članica UPIS

Imajući u vidu činjenicu da je za online klađenje zakonom propisan i jasno uspostavljen sistem registracije i verifikacije igrača na onlajn igrama na sreću – praktično je nemoguće da se maloletnici uključe u ovaj vid igara na sreću mimo nadzora roditelja. Stoga možemo sa sigurnošću potvrditi da su zakonska regulativa i odgovornost priređivača članica UPIS na vrlo visokom, tačnije najvišem nivou.

15 godina najviših standarda prevencije i zaštite maloletnika

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) i njegove članice već deceniju i po aktivno rade naprevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. UPIS-ov projekat prevencije "Moguće je prekinuti" nesamo da je primer najbolje prakse u ovoj oblasti, već je postao i zakonska obaveza za svepriređivače, što je doprinelo podizanju svesti o rizicima od bolesti zavisnosti od igara na sreću.

Dodajmo tome i višedecenijsku praksu kompanija članica o nultoj toleranciji za bilo kakav kontakt i ulaz maloletenih lica u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, kao i informativno – edukativni materijali koji se u istim nalaze.

Počinje projekat „I jedan je mnogo"

UPIS i Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti uskoro pokreću unapređeni projekat prevencije pod nazivom "I jedan je mnogo". Kao što je navedeno u samom uvodu, i jedan jedini igrač kod koga se razvije zavisnost povod je za temeljnu analizu i još kvalitetniji rad.

Zato će fokus ovog projekta biti na organizovanju serije predavanja u školama širom Srbije i emitovanje spotova usmerenih na odvraćanje mladih od igara na sreću i usmeravanje ka sportskim aktivnostima, kroz interaktivne i ovoj populaciji prilagođene video klipove.

Imajući u vidu pozitivne rezultate dugogodišnje saradnje sa Specijalnom bolnicom, novi projekat biće još uspešniji u suzbijanju bolesti zavisnosti u njenom samom nastajanju.

Autor: