AKTUELNO

Zahvaljujući dobrom regulatornom okviru, Srbija je svojevrsni model u borbi protiv patološkog kockanja.

Debata o uticaju industrije igara na sreću na društvene tokove u Srbiji, sasvim legitimno, traje godinama. Međutim, problem je u tome što smo često svedoci da su egzaktni podaci i slika stvarnosti često prinuđeni da kapituliraju pred brojnim skrivenim i manje skrivenim agendama političkih aktera, kvazi stručnjaka, a ponekad i pravih katastrofičara.

Bilo kako bilo – jezik činjenica samo je jedan. Sa ukupno 1.030 registrovanih lica koje učestvuju u medicinskim programima rehabilitacije od ovog oblika bolesti zavisnosti, Srbija je daleko ispod evropskog i EU proseka. Više je razloga za to, a svakako je glavni činjenica da u našoj zemlji postoji kvalitetna zakonska regulativa, koja je usmerena na suzbijanje problema u samom njegovom nastajanju, a što je uočljivo uvidom u strukturu Zakona o igrama na sreću, posebno njegovog člana 6.

Naravno, potrebno je biti obrazriv pa, uprkos činjenici da je brojka od 1.030 lica višestruko, čak i stotinama puta manja u odnosu na često u javnosti neodgovorno iznošene cifre, ne ispustiti iz vida da je svaki pojedinac koji se obrati za pomoć važan, i povod za temeljan rad.

Zbog toga industrija igara na sreću kontinuirano radi na smanjenju ovih brojki, s ciljem nastavka odgovornog upravljanja i sprečavanja negativnog uticaja na društvo i zdravstveni sistem.

Foto: Pixabay.com

Podaci Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti

Zvanična evidencija Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ukazuje na to da se svake godine za pomoć u suzbijanju zavisnosti od igara na sreću obrati između 150 i 200 osoba. Zvanični podaci ukazuju da je ukupan broj lečenih i trenutno na lečenju 1.030, što je značajno manje od proseka u Evropi.

Uvođenjem ove brojke u dalji statistički kontekst, sledi da je udeo punoletnog stanovništva zahvaćen ovim problemom tek oko 0.02%, što je znatno manje od evropskog i EU proseka, koji se kreće oko 1.5% stanovništva.

Uprkos jasnim i egzaktnim podacima, domaća javnost je već mesecima izložena dezinformacijama koje proističu iz nekritičkog preuzimanja informacija od nekvalifikovanih kvazistručnjaka, a čiji su motivi raznovrsni – od čisto lukrativnih pa do neretko i političkih.

Istraživanje „Solidarnost za decu“ o maloletnicima i igrama na sreću

Dužni smo da javnosti predstavimo i dodatna, nedavno sprovedena istraživanja o problematici maloletnih lica i igrama na sreću – i ona demantuju široko rasprostranjene mitove o epidemiji maloletničkog kockanja.

Studija Udruženja "Solidarnost za decu" pokazala je da je samo 0.6% maloletnika u posmatranom periodu našlo način da učestvuje u igrama na sreću. Pored toga, istraživanje je utvrdilo da nijedan maloletnik nije bio u mogućnosti da se kladi u objektima legalnih i licenciranih priređivača, što potvrđuje uspešnost postojećih zakonskih regulativa i korporativnu praksu nulte tolerancije kompanija članica Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) na bilo kakvu mogućnost da maloletnici stupe u kontakt sa igrama na sreću.

Time se još jednom pokazalo da su pitanja maloletničkog kockanja i crno tržište igara na sreću u direktnoj korelaciji.

Foto: Pixabay.com

UPIS - Decenija i po prevencije zavisnosti i zaštite maloletnika

Tačno 15 godina, Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) zajedno sa svojim članicama predano radi na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. Od 2009. pa do danas, projekat "Moguće je prekinuti" podrazumeva serije edukacija zaposlenih o metodama ranog prepoznavanja i prevencije pojave bolesti zavisnosti i postavlja najviše, evropski priznate standarde u ovoj oblasti.

Projekat je, u međuvremenu, iz inicijative vodećih kompanija članica, prerastao u zakonsku obavezu za sve priređivače u Srbiji, postavši tako član 6. Zakona o igrama na sreću. Osim toga, kompanije članice UPIS strogo primenjuju politiku nulte tolerancije prema učešću maloletnih lica u igrama na sreću, podržanu informativnim i edukativnim materijalima dostupnim u njihovim objektima.

Novi projekat "I jedan je mnogo" kreće u 2024.

UPIS, u saradnji sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti, uskoro lansira prošireni projekat prevencije pojave zavisnosti od igara na sreću, pod imenom "I jedan je mnogo". Kroz seriju edukativnih predavanja u školama i emitovanje motivacionih spotova, kompanije članice medicinski stručnjaci će aktivno raditi na podizanju opšteg nivoa prevencije zavisnosti među mladima, usmeravajući ih ka sportskim i drugim kreativnim aktivnostima, prilagođenih njihovom uzrastu.

Projekat uključuje i seriju informativnih video spotova prilagođenih deci i adolescentima, zasniva se na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji sa Specijalnom bolnicom i očekuje se da će imati značajan uticaj na prevenciju zavisnosti od samog njenog početka.

Autor: