AKTUELNO

Ministar je ocenio da je situacija u oblasti inovacione politike u Srbiji izuzetno dobra, ali i da država nastavlja sa daljim razvojem infrastrukture za inovacije i jačanjem inovacijske i istraživačke zajednice.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se u Briselu sa Žan Pijer Burginjonom predsednikom Evropskog Istraživačkog Saveta (ERC) i tom prilikom poručio da Vlada Srbije vidi ERC kao jednog od ključnih partnera u razvoj srpskog inovativnog ekosistema.

Ministar Popović je ocenio da je situacija u oblasti inovacione politike u Srbiji izuzetno dobra, ali i da država nastavlja sa daljim razvojem infrastrukture za inovacije i jačanjem inovacijske i istraživačke zajednice.

- Pomoć od EU odnosno Evropske komisije biće nam od ključne važnosti u naredne 2 do 3 godine jer moramo da dostignemo nivo učesnika u ovom procesu u EU. Želimo da zasnivamo našu ekonomiju na inovacijama i znanju kao što to čine razvijene zemlje EU. U tome nam je značajna podrška naših partnera iz ERC i drugih relevantnih institucija EU nadležnih za oblast inovacija - rekao je Popović u Briselu.

Dodao je da srpski IT sektor pravi veliki napredak i da je to jedan od ključnih potencijala za digitalnu transformaciju i razvoj inovacija.

- U IT sektoru imamo zaposlenih više od 40.000 ljudi. To su uglavnom mladi srpski inženjeri koji svoje usluge pružaju najvećim kompanijama iz celog sveta. Želimo da im obezbedimo najbolje uslove i da ih usmerimo da svoja znanja i talenat u što većoj meri primene u razvoju inovacija u Srbiji - rekao je Popović.

Popović je rekao i da Vlada Srbije radi na jačanju veze između nauke i privrede i daljem razvijanju inovacijske infrastrukture u Srbiji.

- Gradimo inovacijske i naučno-tehnološke parkove u velikim gradskim i univerzitetskim centrima, ali i u manjim sredinama na teritoriji cele Srbije. To znači više novih radnih mesta, više mladih koji ostaju u zemlji, zdraviju ekonomiju zasnovanu inovacijama - rekao je Popović.

On je dodao kako je cilj da se radi u srpskoj nauci i tehnologiji, domaćim inovacijskim parkovima i inostranim inovacijskim kompanijama koje će razviti proizvode za koje "s ponosom možemo reći da su napravljeni u Srbiji".

Na sastanku je dogovoreno da ERC delegira jednog predstavnika za Savetodavni odbor za inovacije čija će uloga u budućnosti biti da koordinira saradnju Vlade Srbije sa institucijama Evropske komisije u oblasti inovacija. Ministar Popović pozvao je predstavnike ERC-a da posete Srbiju kako bi se upoznali sa ključnim političkim i profesionalnim akterima zaduženim za izgradnju srpskih eko-inovacija.

#Nenad Popović

#Srbija

'