AKTUELNO

Hirurgija je brend VMA, posebno kada je reč o transplantacijama. Dobra vest je što od aprila i civilno stanovništvo može da se leči u ovoj ustanovi.

Kada se pogleda šestomesečni plan VMA, načelnik pukovnik profesor dr Miroslav Vukosavljević, istakao je u Novom jutru da je plan potpuno realizovan, kako što se tiče pregleda i prijema, tako i što se tiče broja operacija.

- Ugovori koje smo potpisali sa RFZO su takođe u potpunosti ispunjeni i zaista sam ponosan na taj kontinuitet u radu koji se ispunjava godinama - istakao je Vukosavljević.

Foto: TV Pink Printscreen

Danas je veliki dan za VMA jer imaju priliku da promovišu reformisani centar za transplantaciju organa, ćelija i tkiva.

Posle 4 godine pauze, na VMA je pre dva meseca urađena treća transplantacija jetre u 2023. godini.

- Transpantacija jetre je vrhunska medicinska procedura kao i uopšte transplantacija organa i zahteva vrhunski obučen medicinski transplantacioni tim. Na VMA se transplantacija obavlja još od 1971. godine. Naša bolnica ima jako dugu tradiciju u obavljanju medicinskih procedura, ima obučeno osoblje, a procedure se obavljaju po svim evropskim i svetskim standardima - rekao je u Novom jutru načelnik centra za transplantaciju organa, ćelija i tkiva potpukovnik dr Mirko Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Nekada je sam po VMA bio mesto gde su se radile ove delikatne operacije, međutim stvari su se promenile.

- Mi potenciramo saradnju sa civilnim sektorom, Ministarstvo zdravlja nam je dalo izuzetnu podršku i treba da pružimo šansu svima da rade ono što najbolje znaju - istakao je Vukosavljević.

On je istakao da je sreda dan kada je VMA otvoren i kadapacijenti mogu da se jave kod njih.

Od aprila je VMA dostupan civilnom stanovništvu, gde građani mogu po komercijalnim uslovima da odaberu svog izabranog lekara.

- To praktično znači da vi možete praktično u svakom trenutku da se u posle podnevnim časovima obratite lekarima. Dovoljno je da se javite telefonom da najavite pregled kod izabranog lekara i sva dijagnostika i manje intervencije - naglasio je Vukosavljević.