AKTUELNO

Svakog 4. februara obeležava se Svetski dan borbe protiv raka. Međunarodno udruženje za borbu protiv raka ove godine pokrenulo je novu trogodišnju kampanju povodom obležavanja Svetskog dana borbe protiv raka čiji je fokus na prevenciji, dijagnostici, lečenju obolelih.

Dr Mihailo Stjepanović, direktor Kilinike za pulmologiju je govoreći o raku pluća ocenio da je situacija neslavna.

- Rak pluća je od svih onkoloških bolesti na prvom mestu u Srbiji što se tiče i incidence i umiranja kod muškaraca, na drugom mestu kod žena, posle dojke. To praktično znači da na svaka dva sata u Srbiji neko umre od raka pluća ili pet hiljada ljudi godišnje izgubi bitku sa ovom bolešću. Rak pluća je ozbiljan i veliki javno-zdravstveni problem o kome treba posebno da pričamo - naveo je Stjepanović.

Pušenje je glavni faktor rizika

Kako je dodao, više od 90 odsto obolelih su pušači i možemo da kažemo da je konzumiranje duvana u direktnoj sprezi sa rakom, kao i drugi faktori rizika poput stila života, pod koji spadaju i stres i aerozagađenja i gojaznost i fizička neaktivnost, a tu je i genetika.

Uz napomenu da ciljanja, inovativna terapija daje rezultate, on je rekao da je prosek preživljavanja bio od pet do devet meseci, a sada se taj prosek povećao.

- Kada je reč o metastatskom obliku govorimo i o petogodišnjem preživljavanju, što je neverovatan uspeh. Imamo nekoliko takvih pacijenata i zovemo ih šampionima - istakao je Stjepanović.

Dr Sofija Glumac, direktorka Instituta za patologiju, smatra da epidemija koronavirusa nije bitno uticala na brojke koje se odnose na rak pluća.

- Reč je o virusu koji je napadao pluća, često su se radili i skeneri i rendgeni, pa je često dolazilo i da slučajnih otkrivanja asimptomatskih tumora, što uznapredovalih, što u početnoj fazi. Idealno bi bilo sprovoditi skring karcinoma pluća. Sprovedeno je Vojvodini i imali su odlične rezultate - navela je Glumac.

Foto: TV Pink Printscreen

Osim u slučaju pluća, inovativna procedura lečenja primenjuje se i kod kancera bubrega, dojke, kolorektalnog karcinoma.

- Kada su pluća u pitanju imate molekularnu i imunološku terapiju. Da bi neko dobio bilo koju od ove terapije treba da ispuni izvesne uslove koji se odnose na stadijum bolesti - i to se odnosi na neoperabilne oblike, uznapredovale, često sa metastatskom bolešću, a drugi je da tumor pokazuje mutacije na nekim genima - objasnila je Glumac.

Autor: