AKTUELNO

Svetska zdravstvena organizacija svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka. Na ovaj dan stručna javnost podseća na, nažalost, i dalje lošu statistiku.

Naime, maligne bolesti predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u svetu. Naučnici predviđaju da će u budućnosti svaki peti muškarac i svaka šesta žena tokom svog života da obole od kancera.

Stručna javnost i dalje, naravno, ističe značaj prevencije i edukacije. Bolest ne može da se spreči, ali mogu da se smanje faktori rizika za njen nastanak. Sa vodećim faktorima rizika – gojaznošću, lošom ishranom, fizičkom neaktivnošću, upotrebom alkohola i cigareta povezana je svaka treća smrt izazvana kancerom.

Zdrave životne navike i redovni preventivni pregledi ključni su za prevenciju malignih bolesti. Statistika mora da se menja i u našoj zemlji. Posle bolesti srca i krvnih sudova, u Srbiji se najčešće boluje i umire od malignih bolesti. Godišnje u Srbiji oko 40.000 ljudi oboli od malignih bolesti i to najviše od raka pluća, dojke, debelog creva, grlića materice i prostate.

Na dve trećine faktora koji izazivaju karcinome možemo da utičemo - prevencijom i promenom loših navika. Važnu ulogu igraju i inovativne terapije i lekovi, koji drastično poboljšavaju kvalitet života, značajno produžavaju život i velika su nada za onkološke pacijente.

U decembru 2023. u Srbiji je ta nada postala realnost. Na listi lekova RFZO-a našli su se novi inovativni lekovi, čak 22 terapije, među kojima i 16 najsavremenijih lekova za lečenje velikog broja onkoloških bolesti. Inovativni lekovi, pored nemerljivog značaja za pacijente, imaju i dodatni efekat na zdravstveni sistem i društvo u celini, što se ogleda u kraćim hospitalizacijama, skraćenim bolovanjima, odlaganju ranog odlaska u penziju.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, ističe i značaj nabavke nove dijagnostičke opreme.

- Zahvaljujući toj opremi sve veći broj oboljenja biće otkriven u ranim stadijumima i to će pratiti inovativne terapije - rekla je prof. dr Škodrić, i istakla da sada za sve tipove i stadijume karcinoma dojke postoje inovativne terapije te da su na listu stavljeni i lekovi za karcinom prostate, pluća, maligni melanom, kolorektalni karcinom, karcinom jetre i multipli mijelom - maligno oboljenje krvi.

Autor: