AKTUELNO

Srbija postaje zemlja bez barijera, a to pokazuju inkluzivna igrališta koja se prave u čitavoj zemlji. Jedno od njih nalazi se u u opštini Vrbas.

Polazeći od značaja fizičke aktivnosti za zdravlje i razvoj dece Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja inicirao je realizaciju projketa, koji je za cillj imao obezbeđivanje aktivnog okruženja, odnosno kvalitetnog zelenog prostora za rekreaciju dece sa invaliditetom.

Foto: TV VESTI PRINTSCREEN

Lokalna samouprava opštine Vrbas omogućula je da dečiji inkluzivni park bude smešten u Gradskom parku, u neposrednoj blizini Sportskog i rekreativnog centra.

Ivorin Lukin, član Opštinskog veća za komunalne poslove, rekao je za Pink da je park namenjen deci sa određenim stepenom invaliditeta, i da im nudi određene fizičke aktivnosti, koje oni ne mogu da ostvare u redovnim parkovima, i da su sprave koncipiranje baš za njih.

Foto: TV VESTI PRINTSCREEN

- Opština Vrbas svake godine sebi zada za cilj da bar uradi jedan deo infrastrukture koja je namenjena olakšavanju života osobama sa invaliditetom, naveo bi obaranje ivičnjaka koje mso radili u velikom broju, jendostavno vi možete sada centrom Vrbasa slobodno da se krećete i da nemate nikakvih barijera - kaže Lukin.

Izgradnjom inkluzivnog igrališta deci sa invaliditetom omogućeno je da vežbaju i budu fizički aktivni, a kako će park koristiti i redovna populacija dece i omladine, izgradnjom parka doprinosi se i socijalizacijom dece sa invaliditetom.

Foto: TV VESTI PRINTSCREEN

Ovo inkluzivno igralište je dostupno za svako dete. Istovremeno pomoći će da se oni i njihove porodice integrišu u zajednicu. Ono je korak u pravom smeru u kojem ide opština Vrbas.

Za izgradnju inkluzivnog igrališta Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom opredelio je više od četiri miliona dinara.