AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević izjavio je da Srbija nastoji da otvori više Sigurnih kuća i da na taj način obezbedi utočište onim ženama kojima je to neophodno.

- Nakon otvaranja više Sigurnih kuća uspostavili bismo njihovu međusobnu saradnju i koordinaciju koja bi sigurno unapredila i sam rad ovih ustanova, a samim tim i veću bezbednost i zaštitu žena, rekao je Đorđević koji je sa ambasadorkom Makedonije u Srbiji Verom Jovanovski Tipko obišao Sigurnu kuću u Pančevu.

Oni su obišli i naselje Jabuka u kojem živi narod makedonske nacionalne pripadnosti, a Djorđević je rekao da je Srbija još 2014. godine postavila cilj da izgradi multietničko društvo na najvišem nivou u kojem će sve nacionalne manjine imati jednaka prava, saopštilo je danas ministarstvo.

- Sa Makedonijom želimo da zajednički apliciramo u raznim projektima i time unapredimo obe države, kako bismo zajedno, kada budemo u Evorpskoj uniji nastavili sa tom saradnjom, a sve u cilju boljeg materijalnog položaja naših građana i unapređenja uslova života na svim poljima, kazao je Đorđević.

Đorđević je na tribini o unapređenju rodne ravnopravnosti u Plandištu rekao da je Srbija po tom pitanju na veoma visokom nivou i danastoji da ne pravi razliku između žena i muškaraca, već da se o njima razgovara samo kao o ljudima.

Ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko rekla je da su unapređenje rodne ravnopravnosti i porodično nasilje ključne senzitivne teme u društvu o kojima mnogo više mora da se razgovara.

- Moramo da eliminišemo stereotipe koji postoje kada su u pitanju prava muškaraca i žena, da unapredimo žensko preduzetništvo i sprečimo diskriminaciju jer jedino tako možemo postati pravo demokratsko društvo. Na svim poljima imamo prostora da učimo jedni od drugih, rekla je Vera Jovanovska Tipko.

#Zoran Đorđević

'