AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da će oktobarska penzija biti isplaćena penzionerima bez umanjenja.

Kako je rekao u Skupštini Srbije, stupanjem na snagu izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju biće ukinute formule za usklađivanje penzija, odnosno prestaje da važi Zakon o privremenom smanjenju penzija.

On je obrazlažući izmene zakona rekao da će visina oktobarske penzije biti jednaka penziji iz oktobra 2014. pre stupanja na snagu zakona o umanjenju.

Ministar je naveo primer da ako je u oktobru 2014. godine neko primao penziju od 50.000 dinara, sada će dobiti 53.954 dinara.

- Pozitivni rezultati dali su i potreban fiskalni prostor vladi da pre svega ukine prethodni zakon. To je jako značajno jer pokazuje da su sve mere koje je vlada preduzela počele i da daju rezultate - rekao je ministar.

Za korisnike penzija ustanovljava se mogućnost povećanja primanja novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije, uz ograničenje da ova sredstva ne mogu biti veća od 0,3 odsto BDP na godišnjem nivou.

U ovom momentu to iznosi nešto malo iznad milijarde dinara mesečno, dodao je Đorđević.

Izmene i dopune zakona predviđaju i promenu načina obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, takozvani benificirani radni staž.

Za one koji odlaze u prevremenu penziju, to će značiti da se penali za sve osiguranike računaju u odnosu na sniženu starosnu granicu.

Kako se navodi u obrazloženju zakona, na ovaj način se pravednije obračunava visina prevremene starosne penzije za ove osiguranike, jer se uzima u obzir, za njih snižena starosna granica, a ne opšta starosna granica kao što je bilo do sada.

Na dnevnom redu skupštine su i izmene i dopune Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godiinu.

Đorđević je rekao da je ključni razlog za potrebu rebalansa finansijskog plana PIO fonda ukidanje Zakona o privremenom uređenju penzija, jer je potreban viši iznos namenjen za isplatu neto penzija, a u okviru realnih prihoda i budžeta.

Ukupni prihodi i primanja fonda, odnosno rashodi i izadaci odlukom o izmeni i dopuni finansijskog plana Fonda za ovu godinu utvrđeni su u iznosu od 616, 29 miijardi dinara, što je za 708,13 miliona dinara više od iznosa predviđenog planom za ovu godinu.

Zbog bolje naplate doprinosa za PIO i ostalih prihoda smanjen je iznos potrebnih dotacija iz budžeta za finanisranje rashoda, objasnio je ministar.

On je rekao da su za isplate penzija nakon prestanka važenja Zakona o privremenom uređenju penzija, počev od isplate penzija za oktobar 2018. godine, za oktobar i novembar potrebna dodatna sredstva od 4,64 milijarde dinara, odnosno 2,32 milijarde dinara mesečno.

Sa tim sredstvima, kako je rekao, ukupna sredstva za isplatu penzija iznose 527,64 milijarde dinara i viša su od prvobitno planniranih za 640 miliona dinara.

- Ovo povećanje je očekivano, jer penzije nadalje neće biti isplaćivane u sniženom iznosu - rekao je Đorđević.

Kako je precizirao, svi penzioneri, od penzije za oktobar dobiće iznos penzije koji čini pripadajuća penzija za oktobar usklađena prema važećim propisima iz 2014, pa uvećana za 1,25 odsto za plus 1,5 i za pet odsto.

Đorđević je naveo da većina penzionera, tačnije njih 80 odsto, prima penziju do 34.000 dinara.

- Ova vlada, koja je socijalno odgovorna, povećaće primanja ovih penzionera za pet odsto u odnosu na primanja koja su imali u septembru isplatom odgovarajućeg novčanog iznosa kao uvećanje uz penziju - rekao je ministar.

Dodao je da će se predviđene izmene pozitivno odraziti na unapređenje standarda penzionera.

Đorđević je naveo da je predviđeno i smanjenje administrativnih procedura, odnosno ukidanje 17 različitih formulara, s ciljem da se smanjuje administracija i ubrza donošenje konačnih rešenja.

On je rekao i da će se nastojati da visina penzija narednih godina bude u skladu sa ekonomskim mogućnostima zemlje. Takođe je rekao da veruje da će one rasti narednih godina.

Predsednik opozicione Srpske radikalne stranke (SRS) Vojsilav Šešelj uputio je u raspravi primedbu na to što je ministar Đorđević obrazlagao zakonske propise puna dva sata, ističući da je teško odgovoriti na sve što je rečeno.

Šešelj je rekao da se nije smeo donositi zakon o privremenom načinu isplate penzija i da je što se propisa koji su danas na dnevnom redu tiče, sporna izmena o utvrđivaju godišnjeg ličnog koeficijenta za odlazak u penziju.

- Takođe, usklađivanje penzija kako ste ovde uveli, ne može da opstane. Ne postoji zakonom regulisana obaveza za usklađivanje u određenom terminu i po određenoj formuli. Ovde vam je otprilike formula - ako vlada ima para, povećaće, ako nema para, neće povećati - rekao je Šešelj.

#Penzije

#Zoran Đorđević

'