AKTUELNO

Nismo uspeli da uočimo kretanje bilo koje životinje koja asocira na životinju iz porodice velikih mačaka, kaže za Kurir Nemanja Ivanović, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine.

Ne možemo da tvrdimo o kojoj vrsti životinje se radi. Ne možemo da potvrdimo da li je u pitanju crni panter. Osim snimka koji su načinili gosti hotela i dva svedočenja građana, nemamo ništa više opipljivo.

Ovo je za Kurir u zvaničnom dopisu saopštio Nemanja Ivanović, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, koji je tokom vikenda bio na terenu u Apatinu tragajući s nadležnim službama za divljom zveri koja je tamo navodno viđena.

Petar Sladić, lovac i poljoprivrednik, tvrdio je da je 30. oktobra prvi video predatora na teritoriji Srbije.

Na mrežama se šire fotografije od kojih neke datiraju iz decembra 2021, kada je crni panter viđen u okolini Subotice i tada se pisalo da je pobegao iz Mađarske. "Vojvodinašume" ovoga puta izdale su zvanično saopštenje da životinja u bekstvu jeste crni panter, pa se minulog vikenda intenzivno tragalo za životinjom, angažovane su ekipe, termovizijske kamere, dronovi, optičke kamere s mogućnošću velikog uvećanja...

- Pregledali smo ovih dana šumu, čitav okrug. Nismo uspeli da uočimo kretanje bilo koje životinje koja asocira na životinju iz porodice velikih mačaka - napisao je Ivanović u saopštenju dostavljenom Kuriru i dodao da je stav biologa i stručnjaka da se sa snimka koji se šire u javnosti ne može sa sigurnošću utvrditi koja je vrsta životinje u pitanju kao ni pol.

Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog saveza Srbije, za Kurir kaže da je mnogo nepoznanica u vezi sa ovim slučajem.

- Nemamo informaciju odakle je životinja, da li je čuvana i gde. To je vrsta koja ne živi ovde, sumnjam da bi mogla da opstane zbog geoloških uslova, nema ni svog para, ne znamo da li je mužjak ili ženka... Ako pantera ima, svakako ga ne treba ubijati, mora se uhvatiti na bezbedan način i svi lovci će pripomoći u tome.

Saveti lovaca

Šta da radite ako sretnete pantera

- Ostanite smireni

- Nemojte ga pratiti, plašiti, niti napadati

- Odstupite od životinje i ne okrećite leđa predatoru

- Tokom svakog koraka ostanite smireni kako ne biste unervozili životinju

Spekulisalo se i da je ova odbegla divlja mačka zapravo ona koja je nestala pre godinu dana u Mađarskoj na području Kiškunhalaša.

Ipak, u registru odbeglih životinja nijednom zoo-vrtu divlja mačka ne nedostaje.

Ako vidite pantera, prijavite na broj 192 ili PU Apatin 025/772-111

Sonja Mandić, direktorka Zoološkog vrta Palić, za Kurir kaže da su odmah po saznanju o navodnom postojanju crnog pantera u Srbiji razgovarali s kolegama iz Mađarske i Hrvatske.

- Pokušali smo da nađemo podatak koja bi to mogla biti vrsta. Ovu životinju u Apatinu niko nije determinisao. Oslanjamo se na izjave nekolicine očevidaca. Postoji zvanična baza podataka životinja, u njoj mora biti svaka životinja koja je negde registrovana. Prema njoj nikome ne nedostaje neka slična životinja. U Mađarskoj imaju takve, ali su im sve na broju.

Šta je sve (ne)poznato u vezi s panterom u Srbiji

- Panter je navodno viđen 30. oktobra u ataru Sonte

- Od tada je lociran navodno, prema svedočenjima i jednom snimku, na tri lokacije koje su na 15 kilometara jedna od druge (Banja Junaković, atar sela Deronje, atar sela Sonta)

- Jedna teorija je da je u pitanju životinja koja je navodno pre godinu dana pobegla iz zoo-vrta iz Mađarske

- Druga teorija je da je panter pobegao iz nečije kuće, neko je ovu životinju držao nelegalno

- U subotu i nedelju se za životinjom tragalo termovizijskim i dnevnim kamerama

- U akciju potrage uključeni su lovci

- Pripadnici policije obezbeđuju okolinu Banje Junaković, gde je zver navodno viđena, tu su za sve prijave građana

Autor: