AKTUELNO

Panter ima sve uslove da opstane u našoj prirodi. Već su tri mačke bežale, za jednu znam da je bila iz Slovenije, druga iz Austrije. Nikad nijedan nije pronađena. Nadam se da će naši lovci uspeti da uhvate ovu divlju životinju, ali to neće biti lako jer se ona savršeno adaptira.

Da bi je pogodili strelicom sa omamljivačem, mora da joj se priđe na 30 metara, a to uopšte neće biti lako, kaže poljoprivrednik i lovac iz Apatina, Petar Sladić koji je prvi primetio ovu životinju 30. oktobra u ataru na tromeđi između Apatina, Sonte i Svilojeva.

Prema njegovim rečima, naši lovci imaju iskustva sa životinjama poput divlje svinje, srne, fazana, koje se kreću samo po tlu.

- Ovo je mačka, divlja, sa kojom nemamo iskustva. Ona može i da skače na grane, ne kreće se samo po zemlji. Zato u tako gustoj šumi, koja se na nekim mestima prekida i bude čistina i samo njiva, ona lako može da pobegne. Tu ni dronovi ne mogu mnogo pomoći, pitanje je da li će je neko snimiti. Predator je to. Biće problem pronaći je. Ta šuma nije mala, pa i tako velika mačka nije velika konkretno za tu šumu - priča on.

Kaže, na ovo je skretao pažnju još pre dve nedelje, a reaguje se tek sada.

- Prvo mi ljudi nisu verovali, ismevali su me na mrežama. A ta mačka je prešla već 15 kilometara. Kreće se, tu je. Sad kad su shvatili problem, oglasili su se iz Vojvodina šuma, ima i policije tamo. Juče su pretraživali teren, uključili su se i ovi iz Zoo vrta "Palić". Niko neće tu životinju ubiti, ali će biti baš teško prići joj tako blizu i pogoditi strelicom da se ona omami. Kad se dobro pogodi, ona se omami za 30 sekundi, i panter može da se transportuje dalje u neki zoo vrt - kaže Sladić i zaključuje da ova životinja sada predstavlja samo potencionalnu opasnost i da nikoga još nije povredila.

Inače, lovci iz Apatina okončali su kasno sinoć prvi dan potrage za crnim panterom, koji je navodno viđen u Banji Januković, a zbog kojeg su meštani danima uznemireni. Pet sati na terenu se tragalo za divljim predatorom, a "Vode Vojvodine" su obezbedile dron sa termovizijskom kamerom i pregledali su najmanje 150 hektara šume i atara, a sa njima su na terenu bili i lovočuvari iz "Vojvodinašuma" koji dobro poznaju ovaj teren.

Podsetimo, i opština Apatin prethodno je upozorila gradane da je panter viđen u neposrednoj blizini Banje Junaković i apelovala na građane da se ne približavaju tom kraju! Da je zaista u pitanju panter, ranije je potvrdilo i javno preduzeće "Vojvodinašume" izdajući upozorenje građanima. Apelovalo se da svako ko uoči ovu životinju treba da se obrati nadležnoj policijskoj stanici.

Crni panter viđen u opštini Apatin, najverovatnije je došao iz Mađarske imajući u vidu da su mediji iz ove zemlje krajem prošle godine pisali o tome da je u mestu Kiškunhalaš na jugu zemlje viđena ista takva životinja.

Autor: