AKTUELNO

Pravni zastupnik Udruženja kablovskih operatera UKOŠ Nenad Aleksić smatra da bi bilo protivzakonito dopustiti pojedinim televizijama sa nacionalnom frekvencijom da građanima naplaćuju svoj program.

Aleksić je za TV Pink ocenio da bi to bilo nedopustivo i da je odluka Regulatornog tela za elektronske medije potpuno jasna – emitovanje televizija sa nacionalnom frekvencijom je obavezno i nema naknade.

- Pre godinu dana, pojedine televizije za dozvolom za emitovanje na nacionalnoj frekvenici zatražile su kablovskim distributerima da im plate za naknadu. Kablovskim distributerima se ovakav zahtev odmah učinoio nezakonit – rekao je Aleksić.

On je ocenio da bi uvođenjem naplate te televizije neki građani mogli da gledaju besplatno, dok bi korisnici usluga kablovskih distributera morali da plaćaju.

- Bio je jedan kablovski distributer koji je te televizije zastupao, pa su njegovi konkurenti morali da mu daju niz poverljivih podatak… - dodao je Aleksić.

Foto: Printscreen Twitter

Na pitanje da li su te televizije sa stranima kapitalom pokušale da ucene kablovske operatere, on je rekao da su ih doveli pred svršen čin, te das u im pretili visokim kaznama ako emituju program bez saglasnosti.

U pitanju su tri televizije koje imaju nacionalnu frekvenciju - Happy, Prva i O2.

- Odluka REM- a je jasna - kablovski distributeri moraju da distribuiraju ove televitzije, te se podrazumeva da za to ne treba da plate. Sve te televizije su bile u osnovnom paketu usluga. Na ovaj način bi građani morali da plaćaju za njih, jer bi prešle u dodatni paket koji se plaća – objasnio je Aleksić.

Kako ističe, protivzakonito bi bilo da neko primora kablovske distributere da naplaćuju građanima ove usluge.

#Televizija

#naplata

'