AKTUELNO

U poslednjem trenutku Regulatorno telo za elektronske medije sprečilo je pokušaj pojedinih komercijalnih televizija sa stranim vlasništvom, da na mala vrata uvedu pretplatu i preko kablovskih operatora, a podizanjem cene za usluge kablovske televizije, otimaju pare građanima Srbije.

Nigde u svetu ne postoji sistem u kome građani plaćaju pretplatu za nacionalne komercijalne televizije, dozvola koju izdaje REM emiterima za nacionalno pokrivanje i sam postupak izdavanja dozvole podrazumeva samoodrživost komercijalnog sistema zasnovanog na zdravim ekonomskim i trzišnim principima i nikako ne podrazumeva dodatne namete na građane, odnosno gledaoce.

Propali pokušaj nametanja novih obaveza građanima i pokušaj pojedinih komercijalnih televizija da ucene kablovske operatore i tako iznude povećanje pretplate za kablovsku distribuciju je presedan u evropskoj i svetakoj praksi.

Svaka komercijalna televizija ima pravo da vrati dozvolu za nacionalno pokrivanje i kao takva na tržištu svoje programe ponudi kablovakim operatorima, ali to nikako ne znači, da se dozvala koju izdaje REM i koja po svojoj prirodi garantuje prisustvo programa nacionalnih televizija u svakom domaćinstvu na teritoriji Republike Srbije, može zloupotrebljavati i selektivno koristiti.

Aktiviranje člana 106 Zakona o elektronskim medijima i definisanje liste kanala nacionalnih televizija koje sada kablovski operatori moraju staviti u svoju ponudu predstavlja regulisanje međusobnih odnosa i čini tržište stabilnim i sigurnim.

Sada više ni televizije ni operatori neće biti u prilici da ucenjuju jedni druge, kao ni da nanose štetu gledaocima odnosno građanima Srbije.

Regulativa koja je donesena usposatavlja pun pluralizam i eliminiše svaku mogućnost diskriminatorskog delovanja u oblasti radio-difuzije i telekomunikacija.

#Novac

#Plaćanje

#Srbija

#Televizija

'