AKTUELNO

Groznica Zapadnog Nila je infektivno oboljenje iz grupe zoonoza, virusne etiologije, koje se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca. Klima i visoke temperature koje imamo krajem oktobra i početkom novembra pogoduju komarcima, ima li razloga za strah od zaražavanja virusom Zapadnog Nila?

Broj lljudi zaraženih Groznicom zapadnog Nila u Srbiji i dalje raste i prema najnovijim podacima za sedam dana zaraženo je osam osoba tako da je ukupan broj obolelih 228 osoba.

Doktorka Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekla je za Pink da ovi novooboleli, nisu oboleli tokom novembra odnosno tokom oktobra, već su to slučajevi koji su tek sada registrovani.

- Oni su oboleli u julu i avgustu, kada se u principu i registruje najveći broj obolelih od ove bolesti - rekla je dr Maris i dodala:

Foto: TV Pink Printscreen

- Krajem oktobra meseca nismo registrovali novoobolele od ove bolesti, i nema razloga za strah, ovo je kraj sezone - rekla je doktorka.

Ona je podsetila da sezona Zapadnog Nila traje od 1. juna do polovine novembra meseca kada se mogu registrovati oboleli.

Kako je rekla, u 80 odsto slučajeva inficiranih nemamo nikakvu kliničku sliku.

- To je asimptomatsko oboljenje, mi nosimo infekciju ali bez ikakvih simptoma i znakova bolesti - kaže doktorka i dodaje:

- U oko 20 odsto slučajeva može se javiti blaža forma bolesti kao što je oboljenje slično gripu. Tada se može javiti povišena temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, može se javiti prolazna ospa u vidu uvećane limfne žlezde - kaže Maris.

Doktorka navodi da ovo oboljenje nestane nakon nekoliko dana, a da nekada i to u jako malom procentu od 1 odsto, tačnije u jedan od 150 slučajeva infekcije može doći do razvoja težeg oblika bolesti, takozvnae neuroinvazivne forme bolesti, kada imamo razvoj menengitisa odnosno upale moždanih opni ili encefalitisa odnosno upale mozga.

- To su ozbiljna stanja koja zahtevaju hospitalizaciju a u kliničkoj slici se često javljaju tada intezivna glavobolja, ukočen vrat, tupor, tremor, konvulzije, a može nastati i koma - kaže doktorka Maris i dodaje da se teže forme bolesti najčešće sreću kod osoba starijie životne dobi, preko 60 godina, i koji onih koji imaju neka hronična oboljenja, odnosno osoba sa oslabljenim imunitetom.

#Slavica Maris

#virus Zapadnog Nila