AKTUELNO

Meteorolog Ivan Ristić dao je detaljnu vremensku prognozu za novembar. Prema rečima meteorologa do sredine meseca očekuje nas smena sunca i oblaka i uglavnom suvo vreme, a jače zahlađenje i sneg krajem novembra.

Prema rečima metorologa Ristića termobarični greben i polje visokog vazdušnog pritiska nad većim delom Evrope polako slabi i talasi vlažnog vazduha će posle duže pauze uspeti da dođu preko zapadne i srednje Evrope do Apeninskog i Balkanskog poluostrva.

- U Srbiji se u sredu, 2. novembra, pre podne na severu i zapadu, a posle podne i uveče i u ostalim krajevima očekuje umereno naoblačenje, ponegde sa slabom kratkotrajnom kišom. U četvrtak, 3. novembra, biće pretežno sunčano vreme, maksimalna dnevna temperatura oko 20°C. U petak, 4. novembra postepeno naoblačenje, sa umerenim i jakim jugoistočnim vetrom u košavskom području i planinskim predelima. Uveče i tokom noći u većem delu zemlje kiša, lokalno i pljuskovi. U subotu, 5. novembra, pretežno oblačno, svežije, povremeno sa kišom. U nedelju, 6. novembra, na severu i zapadu zemlje doći će do razvedravanja, a u ostalim predelima i dalje će biti pretežno oblačno, ponegde s kišom, najviša dnevna temperatura u padu i kretaće se od 10-15°C - ističe Ristić za Informer.

Do sredine novembra očekuje nas smena sunca i oblaka i uglavnom suvo vreme.

Foto: RINA

- Minimalna temperatura od 5-10°C a maksimalna u manjem porastu i kretaće se od 12-17°C. Zbog ponovnog jačanja anticiklona i porasta vazdušnog pritiska, na području Vojvodine, po kotlinama i dolinama reka, ima uslova za pojavu magle i njenog dužeg zadržavanja i stvaranja niskih oblaka stratusa. U tim krajevima će biti znatno hladnije. Takođe zbog nepovoljne meteorološke situacije, magle i slabog vetra, veći deo dana vazduh će biti prilično zagađen.

Prema prognozi meteorologa Ristića u drugoj polovini meseca uslediće promena vremena, talasi vlažnog i sve hladnijeg vazduha usloviće prolazna naoblačenja i postepen pad temperature sa kišom u nizinama i snegom na planinama.

U trećoj dekadi meseca pad temperature i sneg

Meteorolog Ristić prognozira jače zahlađenje u poslednjim danima novembra koje će doneti i pojavu prvog snega u nižim predelima.

- Tokom treće dekade jutarnje temperature od 0-5°C a najviše dnevne od 5-10°C. Jače zahlađenje krajem treće dekade, tačnije oko 26. novembra, kada se očekuje pojava snega i u nižim predelima - kaže meteorolog.

#Novembar

#Srbija

#Vremenska prognoza