AKTUELNO

Od danas u ponoć na Kosovu i Metohiji stupile su nove mere koje je nametnula Priština za preregistraciju vozila sa srpskim oznakama. Priština se ovim direktno suprostavila EU i SAD koje su tražile odlaganje preregistracije vozila, ali očigledno je da nemaju nameru da na bilo koji način sankcionišu vlast u Prištini.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, podsetio je da je istekao rok radne grupe koja je trebala da ponudi nekakvo rešenje za tablice i da nakon toga nastalo je zatišje, a da zapad ništa nije preduzimao da natera Prištinu da se nastave razgovori.

- Naša strana je insistirala da se nastavi mandat te grupe, a Priština je to odbila. Zapad je tada bio miran. Namerno su pustili da dođe do ove situacije umesto da su insistirali na pregovorima, da se razgovara. Samo kroz razgovor možete da dođete do nekog rešenja. Sad su oni nešto razočarani zato što Kurti neće da ih posluša da prolongira primenu te jednostrane odluke, ali sa druge strane oni kažu da on ima prava da radi to. Da Priština ima prava da menja tablice, da nameće te tablice koje nisu statusno neutralne i d aje to njima sasvim uredu da im je to u skladu sa postignutim dogovorima - istakao je Drecun i dodao:

Foto: TV Pink Printscreen

- I predsednik Republike je to bjašnjavao da je to potpuno suprotno dogovoru iz 2011. i 2016. jer je jednostrano postupljeno od strane Prištine. Ukinute su statusno neutralne KS tablice i odjednom je naređeno, protivno tom sporazumu da si pređu na te tablice koje nisu statusno neutralne.

Drecun je rekao da je ovo udar na imovinu, slobodnu kretanja, opstanak, kao i na osnovna ljudska prava.

- Problem je u tome što nas je sve zapad uveo namerno u ovu situaciju - kazao je Drecun i dodao:

- Šta znači razočarani su zbog Kurtija. To što nije prihvatio sugestije, e sada ćemo da gazimo Beograd. Ne možete da sprovedete nikakvu politiku prema političaru kao što je Kurti bez primena određenih sankcijama.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša, smatra da ovom odlukom Priština upućuje ukor, a da u tom dokumentu koji je počeo da se primenjuje noćas je vidljivo koji su podaci sadržani u njemu.

Foto: TV Pink Printscreen

prema njegovim rečima, tu osim imena i prezimena, postoji i jedno i upozorenje na dnu da rok za preregistraciju ističe 21. aprila. Ali i da, kako je dodao, da od 21. januara nastupaju visoke kazne za vozače od 150 evra.

- Nije problem u samim tablicama, jer ukoliko bi se dogodilo to da ljudi prihvate i promene tablice ostaje ključno pitanje. oni bi upravljali tim vozilom za koje su izdate vozačke dozvole od strane MUP Srbije. I u tom trenutku Kurti i njegova administracija zapravo Srbe na severu proglašavaju strancima. Neće im dozvoliti da upravljaju sa tim i biće drastične kazne kao vozača koji upravljaju takvim vozilima - rekao je Beriša i dodao da Amerikanci ovde igraju prljavu igru.

#Kosovo i Metohija