AKTUELNO

U narednom periodu Grad Beograd će raditi na daljoj digitalizaciji gradskih službi i uprave, a kroz javno-privatno partnerstvo postaviće se nova javna rasveta u prestonici kao i nove kamere u celom gradu,izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

On je trećeg dana 17. Ekonomskog foruma u Beogradu "SerbiaCashleš Forum" rekao da će Grad postaviti i nove stubove za wi-fi (vaj faj) koji će se koristiti za dobijanje brzih informacija o tome gde se nalaze autobusi gradskog prevoza.

- Kao što škole treba da postanu 'pametne' tako i gradovi treba da postanu pametni. Mnogim građanima Srbije to izgleda kao daleka budućnost ali to je ono čemu težimo i to će se desiti jako brzo kako u Beogradu tako i u drugim gradovima Srbije - rekao je Vesić.

Pametni gradovi, objašnjava Vesić, znače čitav niz aplikacija i aktivnosti koje olakšavaju život građanima kako bi došli lakše do dokumenata, i brže dobili različita obaveštenja.

- Neke stvari smo već pokrenuli kao što je BG portal aplikaciju preko koje građani mogu da vide u svakom trenutku gde se dešavaju radovi, gde mogiu da se izveste koje će ulice biti zatvorene, zatim aplikaciju Beograđanin preko koje građani mogu da predlažu određene aktivnosti u gradu, kao što je, na primer, glasanje za imena ulica - navodi Vesić.

On kaže da je na Obilićevom vencu u Beogradu izgrađena pametna garaža, koja je kako kaže, samoodrživa s obzirom da ima solarne panele i koristi sopstvenu energiju.

- Mi smo tek ove godine uveli plaćanje karticama u garažama . Korišćenje kartica na Obilićevom vencu je posle samo nekoliko meseci stiglo na 35 odsto što govori da ljudi to koriste - ističe on i podseća da je Grad zajedno sa ministarstvom prosvete "oživeo" Naučno tehnološki park u Beogradu u kojem radi 54 kompanije sa više od 560 IT inženjera.

#Beograd

#Goran Vesić

'