AKTUELNO

Branko Stamatović, V.D. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, izneo je u Novom jutru TV PINK, najčešće razloge zbog kojih se dešavaju saobraćajne nesreće kod mladih, ali i načine na koji bi se oni mogli prevenirati.

Komentarišući saobraćajnu nesreću koja se juče dogodila kod Užica, a u kojom je život izgubilo četvoro mladića, Stamatović je rekao da smo i u prethodnim godinama imali velike tragedije gde su takođe živote izgubili mladi ljudi.

- Ono što je, nažalost, karakteristično za nesreće čiji su akteri mladi ljudi, jeste to što se te nesreće dešavaju u ranim jutarnjim časovima, vikendom, i da je sve u velikim grupama – rekao je Stamatović.

Kako kaže, često je u pitanju želja za dokazivanjem, ali i vozačko neiskustvo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imamo povećan broj stradalih mladih u odnosu na prošlu godinu. U prvih 8 meseci stradali je 83 mlade osobe, u odnosu na prošlu kada je stradalo 59. Sve se radi o tom uzrastu. Mladi vozači predstavljaju veliki problem i u svetu, nije samo kod nas – rekao je Stamatović.

Kako kaže, Agencija sprovodi istraživanja kako bi videli na koji način da što volje rešimo problem.

- Ono što je karakteristično, od 18 do 20 godine, glavni uzrok nezgoda je brzina, a od 21 do 30 godine glavni uzrok postaje alkohol. To je ono na što posebno moramo skrenuti pažnju i apelovati na sve učesnike – rekao je Stamatović.

Kako kaže, potrebno nam je saobraćajno obrazovanje i vaspitanje, koje će početi još od trenutka kada dete izvodimo iz porodilišta.

- Moramo da ih učimo primerom. Moramo da uspostavimo i sistem obrazovanja o bezbednosti u saobraćaju – rekao je Stamatović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je rekao da postoji smanjenje od pre 10, 11 godina, kada je broj preminulih bio oko 170 na godišnjem nivou.

- Dok bilo koji život izgubimo jeste veliki problem i moramo da radimo na tome da ne gubimo živote u saobraćaju – rekao je Stamatović.

Psiholog Jelena Milošević rekla je da brza vožnja nije zavisnost, ali dodaje, postoji deo gde mladi imaju potrebu da "upumpaju" injekciju adrenalina.

- Brza vožnja se često bira kao način da se zadovolji to nešto unutra. Neki ljudi imaju tu potrebu, postoji nešto što je kao neka zaraznost, kada gledaju šta drugi rade, pa su mladi i žele i oni da probaju - rekla je Milošević.

Autor: