AKTUELNO

Do kraja godine u Beogradu će biti izdate građevinske dozvole za milion kvadrata, što je rekord, dok je za vreme prethodne vlasti, 2012. godine, dozvole izdate za oko 200.000 kvadratnih metara, rekao je gradski menadžer Goran Vesić optuživši bivšu vlast za nesposobnost.

- Recimo, 2014. godine Dragan Đilas je govorio o fontani na Slaviji ali nije mogao da je napravi. Sada kritikuju fontanu. Kritikuju i Beograd na vodi, a 2002. ili 2003. godine promovisali su “Menhetn na Balkanu”. Međutim, oni nisu bili u stanju da dovedu nijednog investitora koji bi doneo evro tamo. Razlika između nas i njih je ta što oni projekte koji su sami napravili nisu uspeli da realizuju. Oni mogu samo nešto da zamisle, ali ne mogu ništa da naprave. Kada smo napravili fontanu prema projektu koji je postojao još u vreme Dragana Đilasa, a sada je Fontana postala simbol napada na ovu vlast umesto da se svi radujemo tome što smo dobili jednu sjajnu fontanu i simbol Beograda, rekao je gradski menadžer i osvrnuo se i na manjkavosti nekih drugih ulaganja.

- Dragan Đilas i Aleksandar Šapić su potrošili pet miliona evra za kupovinu podzemnih kontejnera koji su potpuno propali i sada predstavljaju ruglo Beograda. Dali su još pet miliona evra za postavljanje tih kontejnera, kupovinu potrebnih mašina i slično. Znači, 10 miliona evra je bačeno niz vodu. Ti kontejneri su dokaz kako se radilo, oni govore o nesposobnosti, rekao je Vesić.

Gradski menadžer je, gostujući na TV Pink, naglasio da je uspešnim radom Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u budžetu grada obezbeđeno 9,2 milijarde dinara, i to tri meseca pre kraja godine, što je 95 odsto planiranog.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-To znači da se Beograd gradi jer Direkcija za građevinsko zemljište prihoduje od gradnje. Tome u prilog govori podatak da smo ove godine obračunali naknadu za građevinsko zemljište za 920.000 kvadratnih metara do 1. oktobra, a da je prošle godine za 12 meseci to bilo za 674.000 kvadratnih metara. To je u vreme prethodne vlasti bilo između 100 i 200 hiljada kvadratnih metara, rekao je Vesić.

On je objasnio da za takvu razliku postoje dva razloga, a prvi je novi zakon o planiranju i izgradnji, koji je bitno ubrzao dobijanje građevinskih dozvola.

-Danas se dozvola dobija za 28 dana. Sa druge strane, mi smo u Beogradu okrenuti ka tome da se Beograd razvija. Ne postoji veliki investitor koji nema pomoć grada da uspešno realizuje svoju investiciju, rekao je Vesić i dodao da je rezultat toga manje od 100.000 nezaposlenih u Beogradu prvi put posle deset godina.

Gradski menadžer je podsetio da je i povećan broj turista i dodao da se centar grada polako pretvara u pešačku zonu.

-Imaćemo javne bicikle kao svuda u svetu, uređujemo fasade. U razvoju grada ne pravimo razliku između prigradskih i gradskih opština. U Barajevu smo, na primer, uredili obalu koja izgleda kao Sava promenada. Do kraja godine spremamo čitav niz projekata kao što je kanalizacija u Malom Mokrom Lugu, vodovod u Batajnici, nastavak izgradnje kanalizacije u Obrenovcu..., rekao je Vesić.

On je naglasio da je Beograd grad koji počinje da živi od turizma, i to najviše zahvaljujući Er Srbiji.

- Er Srbija je deo politike Aleksandra Vučića, jer je od propale firme uspeo da napravi novu uspešnu kompaniju, čiji rad utiče na povećanje broja turista, dodao je gradski menadžer.

#Beograd

#Fontana

#Goran Vesić

'