AKTUELNO

Prof. dr Momčilo Matić, dijetolog, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK da doručak mora biti glavni obrok, da mora biti dobar, jak, sa dosta hranjivih sastojaka.

- Ako preskočimo doručak, mozak neće dobiti kiseonik, neće dobiti kiseonik, kao i glukozu, mozak onda trpi i ne može da ima dobru koncentraciju - rekao je Matić.

On je dodao da doručak takođe treba da bude i najobilniji obrok, kaže da je greška uzeti nešto "s nogu" na brzinu.

- Za doručak treba da budu zastupljeni ugljeni hidrati, hleb od heljde, mleko, ovseno, pirinčano. Pre toga dobro je popiti čaj sa medom, sa polenom ili matičnim mlečom. To bi bila prava infuzija za naš mozak - rekao je dr Matić i dodao da je bitno hidrirati organizam ujutru, što je najbolje uraditi, kaže, sa dve čaše mlake vode.

Kako kaže, pogrešno je da uzimamo kafu i kofeinske napitke ujutru, koji nas navodno bude.

Foto: TV Pink Printscreen

- Doručak može biti i masni i ugljeno hidratni. Brže se enegija dobija iz ugljenih hidrata, dok meso treba uzimati ređe - rekao je dr Matić.

On kaže da nam je leti potrebno manje hrane generalno, jer, kako kaže, telo troši manje energije da bi se zagrejalo.

- Najviše nam treba voće, koje nam daje vodu i vlakna, zati i povrće i organski proizvodi - rekao je dr Matić i rekao da imamo energiju spolja.

Foto: TV Pink Printscreen

Najbitnija je, dodaje, voda, kao sokovi koji nisu sa šećerom.

Kada su instant dijete u pitanju, dr Matić kaže da organizam ne može brzinski da isprazni svoje depoe, dodaje da moramo da uzimamo hranu koja će nam pomoći da se lepše osećamo, kao i da nije dobro naglo dovoditi organizam u stresno stanje naglim gubitkom kilograma.

Autor: