AKTUELNO

Alergije mogu da se pojave bilo kad u životu, u bilo kom dobu, one nisu nešto što se pojavljuje isključivo u detinjstvu, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK pedijatar Saša Milićević.

Komentarišući alergije kod dece, koje su kako kaže, pojačane u letnjem periodu, doktor je rekao da su neka deca osetljivija na ujede komaraca, da mogu izuzetno da odreaguju, da jako oteknu, i objašnjava da je u tom slučaju najbolje obratiti se lekaru.

- Neko dete neće odreagovati na ujed komarca, dok će neko drugo imati burnu reakciju - kaže dr Milićević.

Dodaje da su krpelji još jedna opasnost koja mora da se "drži pod kontrolom". Kako kaže, najbitnije je pregledati kosmati deo kod dece.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne treba paničiti ukoliko ugledate krpelja, možete probati da ga izvadite, međutim, jako je bitno da neki deo ne ostane, ne treba ga gnječiti, tako da ipak preporučujem da to uradi stručna osoba, odnosno lekar - rekao je dr Milićević.

Kako kaže, njih dodatno treba prekontrolisati kako bi se uklonila bojazan da je zaražen.

Doktor dodaje da alergije mogu da se pojave bilo kad, da to ne mora da bude isključivo u detinjstvu. Kako kaže, manifestacije su različite, od otoka kapaka, koprivnjače na koži, povrćanje, loša stolica i slično.

Foto: TV Pink Printscreen

- Može da se pojavi atopijski dermatitis, ali i simptomi od strane disajnih organa - rekao je dr Milićević.

Ističe da su deca, kada je reč o hrani, najčešće alergična na pesticide, različite dodatke hrani u vidu konzervanasa.

- Mnogi reaguju na jagode, maline, koštunjavo voće. Desi se da reaguju i na jaja i na mleko, ali praktično sve može da da neku reakciju - rekao je dr Milićević.

Kada su probe na alergije u pitanju, njih je najbolje odraditi kako bi znali od čega je nastala alergija.

Autor: