AKTUELNO

Imao sam tu čast da učestvujem u radu gradske skupštine i da budem deo tima koji je vodio grad, rekao je za Novo vikend jutro Jovane Jeremić na TV PINK, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je rekao da se oseća zadovoljno zato što je Beograd danas potpuno drugačiji grad nego što je bio 20. novembra 2013. godine, kada su oni kao privremeni organ došli na tu poziciju, i dodaje da je srećan što možemo da kažemo da je Beograd danas bolje mesto za život.

- Sigurno da može još toga da se uradi, ali je mnogo bolje mesto nego što je bio tog 20. novembra. Tada je Grad bio pred bankrotom, dug je iznosio milijardu i 200 miliona evra, a budžet negde oko 600 miliona evra. Na računima grada je u tom trenutku bilo nešto manje od 5 milijardi dinara, a obaveze koje nisu plaćenje bile su preko 10 milijardni dinara. Tada je Siniša Mali uradio ogroman posao, napravljen je totalni rebalans budžeta i Beograd je spašen od bankrota – rekao je Vesić.

Kako kaže, danas kada on odlazi sa ove funkcije na računima Grada nalazi se 19 milijardi 128 miliona dinara, odnosno 163 miliona evra, četiri puta više para sada Grad ima na računima, a neplaćene obaveze su nula.

- Danas je Beograd potpuno finansijski stabilan grad. 2013. smo zatekli i kredite po kamatnim stopama i od skoro 14 odsto. Sa te strane mogu da budem veoma zadovoljan, jer grad može da stane na noge i da može da se na dalje razvija – rekao je Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

On ističe da bez finansijske stabilnosti, što je, ističe, bio njihov prvi zadatak, ne bi bilo ni vrtića, ni novih ulica, ni trgova, svega onoga što je urađeno u gradu, kako kaže, niko nije čarobnjak, neophodan je novac da biste bilo šta uradili.

- Dovoljno je da kažem da je prosečna zarada 2013. godine u Beogradu iznosila 478 evra, danas je 803 evra, a predsednik Vučić najavljuje da će do kraja ove godine biti i preko 900 evra – rekao je Vesić.

Kako kaže, živi se bolje, nezaposlenost je opala, a broj zaposlenih iznosi oko 784 hiljade ljudi, 220 hiljada radnih mesta imamo više danas.

- U ovom trenutku se gradi oko 2 miliona kvadrata u Beogradu, to se nije desilo u novijoj istoriji nikada – rekao je Vesić.

Vesić je, komentarišući intervju bivše državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović, rekao da očekuje da tužilaštvo preduzme korake koji su u skladu sa zakonom i da ministra odbrane Nebojšu Stefanovića i ostale pomenute sasluša i proveri njene tvrdnje.

Foto: TV Pink Printscreen

"Mi smo uređena, pravna zemlja. Ja ne mogu sada da znam šta će tužilaštvo da uradi, oni su nezavistan organ u odnosu na izvršnu vlast, ali ono što ja očekujem je da se te tvrdnje (provere). To je nešto najmanje što mora da se dogodi posle jednog takvog intervjua", rekao je Vesić.

Po njegovim rečima, bio je blago šokiran nakon gledanja intervjua na portalu Objektiv i dodao da to nije intervju nekoga sa ulice, nego nekoga ko je bio na važnim položajima.

"Na kraju krajeva, ona je i optužena za vrlo ozbiljna krivična dela, tako da njena priča sasvim sigurno ima mnogo veću težinu nego da to kaže neko ko nema nikakve veze sa tim dogadjajima", rekao je Vesić.

Vesić je rekao da je odluku o toj kandidaturi donela SNS, a da će se on, kao odgovoran član stranke, truditi da ta odluka bude realizovana, i da će svi odbornici glasati za odluku Predsedništva SNS.

Autor:

#Goran Vesić