AKTUELNO

Snježana Cvijić Amulić, načelnica odeljenja za opservatorsku seizmologiju RHMZ Republike Srpske, otkrila je za NOVO JUTRO TV PINK razlog za česte potrese u poslednje vreme u regionu.

Juče se zemljotres magnitude 2,6 jedinica Rihterove skale dogodio u Čačku. Zemljotres sa epicentrom u Hercegovini koji se dogodio 22. aprila, osetio se i u Srbiji, Hrvatskoj, i Crnoj Gori.

Upozorenje na nove zemljotrese izdao je Evropsko- mediteranski seizmološki centar.

Komentarišući zemljotrese u regionu, Amulić je rekla da se dešava kretanje afričke ploče koja gura veliku tektonsku evroazijsku ploču i delom se podvlači pod nju.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da se naš region nalazi u mediteranskom delu, kao i da se potresi dešavaju i u panonskoj niziji gde je kora tanja, i gde dolazi do generisanja zemljotresa.

- Jedan od jačih koje smo imali bio je taj 22. aprila kod Berkovića, gde su se i ranije dešavali jaki zemljotresi – rekla je Amulić.

Foto: TV Pink Printscreen

Milan Stevančević, naučnik, istakao je da on smatra da zemljotresi koji su se dešavali u hercegovini i u Srbiji nemaju veze jedni sa drugima.

- Zemljotresi koji se tamo dešavaju, imaju više veze sa tlom u Italiji – kaže Stevančević.

On je rekao da u Srbiji ne bi trebalo da bude jačih i većih zemljotresa. Kako kaže, najveći deo sile koji izaziva zemljotrese otišao je u južnu hemisferu.

Amulić je rekla da, ako se desi zemljotres kakav je bio u Petrinji, on naruši ravnotežu i može imati uzročno posledični karakter.

Foto: TV Pink Printscreen

- Deo seizmičke energije se prenosi kroz zemljinu koru i unutrašnjist i ta energija se gomila na nekoj drugoj strani i na taj način dolazi do zemljotresa u nekom drugom bloku – rekla je Amulić.

Autor:

#Novo jutro