AKTUELNO

Srbija je delimično zavisna od uvoza nafte iz Rusije, dok je od uvoza prirodnog gasa apsolutno zavisna, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK pomoćnik direktora sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije Bojan Stanić.

Ukrajinska kriza i rastuća inflacija, postale su najozbiljnija pretnja sa kojim se suočava glabalni finansijski sistem. Embargo na rusku naftu izazvao je raskol u Evropskoj uniji. 

Od 1. juna važiće novi ugovor Srbije sa Rusijom za isporuku gasa.

Stanić je rekao da je vrlo teško, praktično nemoguće naći zamenu ruskom gasu za Srbiju, pa čak i za srednju Evropu.

Kako kaže, što se tiče nafte Srbija dobija više naftu iz Iraka, ali postoje i druga tržišta.

Dodaje da je kod gasa druga situacija.

- Problem Srbije je i što ne izlazi na more, koje olakšava dopremanje. Bitno je da Srbija ima određene prednosti, što je proizvodnja hrane. Jako je bitno da se i stanovništvu i privredi obezbedi vreme prilagođavanja – rekao je Stanić.

Predsednik Izvšnog odbora Erste banke Slavko Carić, rekao je da nas čeka skupa zima. Dodaje da očekuje da će biti svih energenata, kako god da se karte odigraju u međunarodnim odnosima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi se nalazimo kao zemlja u teškoj situaciji. Puno energenata dolazi iz Rusije, a mi smo se opredelili da idemo putem EU. Oni od nas traže da uvedemo sankcije, ali mi ne bi trebali da podlegnemo pritisku. Zato je dobro što je Mađarska ovako reagovala – rekao je Carić.

Kako kaže, energentni će morati da poskupe, EPS će morati da se restruktruiše i finansijski i organizaciono.

- Ako se na vreme organizuju, ne mislim da će biti nekih problema – rekao je on.

Carić ističe da treba sada na vreme da mislimo o energentima, i dodaje da se najmanje plaši za hranu, jer je Srbije veliki izvoznik.

Autor:

#Bojan Stani

#Slavko Carić