AKTUELNO

Velika Britanija podržava i koristi SAD za realizaciju svojih ciljeva, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Velika Britanija isporučila je samoproglašenoj državi Kosovo veću količinu lakih protivtenkovskih raketnih sistema. One su prvo ozbiljnije naoružanje koje je stiglo na Kosmet.

Drecun je rekao da Velika Britanija nakon izlaska iz EU pokušava da se pozicionira kao značajan činilac, ne samo u evropskom kontinentu nego svuda u svetu, i to, dodaje, najčešće tako što podržava ili koristi SAD za realizaciju svojih ciljeva.

- Oni to žele da urade i na Balkanu, najpre tako što će naneti najveću štetu Republici Srpskoj, kao i Srbiji po pitanju Kosova i Metohije. U tom smislu je njihova negativna uloga evidentna – rekao je Drecun.

Kako kaže, što se tiče naoružavanja kosovskih oružanih snaga, to je nešto što je planirano i na čemu se neprestano radi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo nije ništa novo niti neočekivano – ističe.

Ističe da do 2027. žele da je ustroje kao klasičnu vojnu organizaciju.

- Zbog situacije u Ukrajini, oni žele da taj period tranzicije skrate za nekoliko godina. Ključna stvar je da su oni pored obuke, povećali i budžet za naoružanje. Formirali su fond za prikupljanje para i da bi nabavili novo naoružanje – rekao je Drecun.

Kako kaže, oni njega mogu da dobiju kao donaciju, a mogu i da ga kupe. Dodaje da su registrovani već dogovoreni poslovi za nabavku vrlo ozbiljnog naoružanja.

- Kada to sve vidimo, postavlja se pitanje šta žele i zbog čega im to treba – rekao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, kaže da svakodnevno postoji izazivanje incidenata na Kosovu, što, dodaje, vidi kao pripremu za nešto.

- Sve ovo ima veze sa tim da oni žele da izazovu sukob na severu, kako bi Srbiju uvukli u to. Da li su oni dobili oružje po nekoj ceni, ne znam. Pre mislim da su dobili džabe. Kada vidimo šta je nabavljeno i kada vidimo da nemaju taj novac, sve je jasno – rekao je Beriša.

Kako kaže, iz tog fonda se ne može videti odakle dolazi novac i za šta se upotrebljava.

- Ovo je potpuna priprema za izazivanje nereda na Balkanu – rekao je Beriša, i dodaje da se vidi pritisak paralelni i na Kosovo i na Republiku Srpsku.

Autor:

#Novo jutro