AKTUELNO

Nakon skandala u OŠ "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru, kada je prvacima pustila takozvanu bošnjačku himnu "Ja sin sam tvoj" umesto državne himne "Bože pravde", čime je prekršila zakone Srbije i oglušila se o naredbu Ministarstva prosvete, učiteljica Adela Karaahmetović Melajac bi mogla da dobije otkaz, saznaju mediji.

Sagovornik upoznat sa slučajem kaže da bi to trebalo podsvesti pod krivično delo na radu ili u vezi sa radom, te da direktor škole treba da pokrene disciplinski postupak, a ukoliko to ne učini, biće smenjen. Iz Ministarstva prosvete rekli su za Kurir da je u vezi sa ovim slučajem u toku postupanje prosvetne i upravne inspekcije.

- Odgovornost zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama definisana je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. U članu 164 tog zakona definisane su i teže povrede radne obaveze. Članom 165 definišu se slučajevi u kojima se protiv zaposlenog pokreće disciplinski postupak. Iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu rekli su za Kurir da će "po utvrđivanju činjeničnog stanja, upravni inspektor sačiniti zapisnik o sprovedenom inspekcijskom nadzoru i, u zavisnosti od nalaza činjeničnog stanja, preduzeće dalje mere iz svoje nadležnosti".

Advokatica Zora Dobričanin takođe se poziva na pomenuti zakon i kaže za Kurir da bi ovo moglo da se podvede pod težu povredu radne obaveze. - Mere za težu povredu radne obaveze iz člana 164 i povredu radne zabrane iz čl. 110-113 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja su novčana kazna, udaljenje sa rada i prestanak radnog odnosa. Svakako se detaljno moraju proveriti svi navodi i detaljno utvrditi sve okolnosti slučaja. U skladu sa našim pozitivnim zakonodavstvom mogu se pokrenuti i drugi postupci, po drugim zakonima.

Rasim Ljajić, predsednik SDPS, kazao je za Kurir da je na društvenim mrežama ta učiteljica već proglašena za narodnog heroja zbog svoje reakcije. - To što će verovatno napraviti štetu i sebi i svojoj školi nikog sutra neće zanimati. Nikada nisam razumeo to junačenje i inaćenje na vlastitu štetu - kaže Ljajić.

- Pošto su se nacionalne strasti ponovo pojačale, ja samo apelujem na nadležne organe da imaju u vidu kompleksnost trenutaka i specifičnosti sredine kada budu donosili odluke o ovom slučaju. Važno je da sprečimo dalji rast tenzija, a ne da dolivamo ulje na vatru.

Direktor škole Nusret Zuković rekao je za A1 TV da je nakon incidenta popričao sa učiteljicom Adelom Karaahmetović Melajac. - Tokom razgovora sa učiteljicom koja vodi nastavu na bosanskom jeziku dobili smo objašnjenje da je postupila po obaveštenju Ministarstva prosvete, a da je pesmu Bošnjaka intonirala tokom drugog časa, prema programu koji je pripremila za prijem prvaka. Verujem koleginici.

Autor: