AKTUELNO

Veliki skandal zabeležen je prvog dana nove školske godine u Novom Pazaru gde je učiteljica u OŠ "Rifat Burdževic Tršo" Adela Karaahmetović Melajac umesto zvanične državne himne "Bože pravde" đacima pustila takozvanu himnu Bošnjaka "Ja sin sam tvoj".

Ovim povodom reagovao je i Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji je istakao da ovaj slučaj predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, i svega onoga što ta država pruža svim njenim gradanima i gradankama. Ružić je najavio i da će ovim povodom prosvetna inspekcija postupati promptno.

- Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora - naglasio je Ružić.

On je istakao da Republika Srbija obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je rec o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

- U našim školama nastava se u potpunosti izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, odobravaju se i štampaju udžbenici na tim jezicima, a kroz poseban predmet - maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika nacionalnih manjina omogućeno je čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta. Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gde se ispisuju toponimi na jezicima manjina. Retko koja zemlja je hvaljena na ovu temu kao Republika Srbija - naveo je on.

Autor: