AKTUELNO

Bivši predavač Istraživačke stanice Petnica B.S. (65), koga su nekadašnje polaznice ove jedinstvene nevladine naučno-obrazovne institucije, u ispovesti za nedeljnik „Vreme“ označile kao seksualnog zlostavljača u periodu od 2003. do 2014. godine, kada su bile maloletne ili jedva punoletne, još nije dao izjavu istražnim organima, saznaje „Blic“.

Naime, on trenutno nije pronađen na adresi u Valjevu na kojoj je prijavljen.

Podsećamo, nakon pisanja medija o godinama zataškavanom seksualnom uznemiravanju devojčica u ISP, reagovalo je po službenoj dužnosti najpre Više tužilaštvo u Valjevu, a onda predmet ustupilo Osnovnom u ovom gradu, koje je formiralo predmet i pokrenulo predistražne radnje.

U sklopu predistražnih radnji, na osnovu kojih tužilaštvo tek treba da donese odluku da li će kvalifikovati krivično delo i pokrenuti istragu, obavljeni su informativni razgovori sa bivšim i sadašnjim direktorom ISP, Vigorom Majićem i Nikolom Božićem, ali ne i sa B.S. koji, iako su takve informacije plasirane, ipak nije priveden.

- Predistražne radnje znače prikupljanje informacija o događajima za koji postoje osnov sumnje da predstavljaju krivično delo. To znači operativni rad policijskih inspektora koji, između ostalog, uključuje i informativne razgovore sa potencijalno osumnjičenima, svedocima i ostalima. Niko ne mora da bude priveden na informativni razgovor, što bi značilo da je lišen slobode a to nije moguće ako ne postoji nalog tužilaštva ili suda, pa se informativni razgovori mogu obaviti na druge načine – objašnjava naš pravosudni izvor, dodajući da će u sklopu predistražnih radnji takav razgovor svakako biti obavljen i sa B.S, koji, kako navodi, trenutno nije pronađen na adresi u Valjevu na kojoj je prijavljen.

Podsećamo, “Blic” je pisao da je reč o jednom od osnivača ISP 1982. godine, u kojoj je bio dugogodišnji predavač, vođa jednog od popularnih programa, fotograf stanice i urednik “Petničkih sveski”, u kojima se objavljuju radovi polaznika petničkih seminara. On je u stanici praktično i živeo, ali nakon što je 2017. godine sporazumno napustio ISP, kako pričaju njegovi poznanici, “u Valjevu ga gotovo niko nije sretao i viđao”. Pretpostavlja se, naime, da se potpuno povukao iz javnosti i da živi u selu u okolini Valjeva, odakle mu potiče porodica.

Saznanja “Blica” da mladi saradnici ISP, njeni nekadašnji saradnici koji su sada angažovani kao predavači, traže ostavke članova Uprave zbog nepreduzimanja mera da se zaustavi zlostavljanje polaznica, potvrđena su pismom koji su rukovodioci devet petničkih seminara uputili UO i Savetu ISP, koje je najviši rukovodeći i kontrolni organ institucije.

- Kao svedoci prethodnih dešavanja i kao osobe na pozicijama od direktne odgovornosti prema polaznicima, smatramo das u oglušavanje smatramo da su oglušivanje o molbe i apele žrtava, neadekvatna zaštita žrtava i izostanak spremnosti da im se pravovremeno pruži pomoć, neadekvatno uklanjanje B.S. nakon 2017. godine, ignorisanje zahteva koje su rukovodioci uputili,potpuno odsustvo komunikacije sa saradničkim timovima i upravnim telima IS Petnice, nespremnost Uprave da u poslednjih šest meseci prepozna hitnost i važnost novonastale situacije, te sukob interesa trenutne Uprave, pokazatelji da je Uprava IS Petnice zakazala i zakasnila u preuzimanju odgovornosti i vršenju svojih dužnosti, te ni u ovom trenutku nije spremna da se nosi sa ovim problemom - navodi se u njihovom pismu.

UO ISP, inače, sednicu treba da održi u utorak. U međuvremenu, svi planirani naučni programi i seminari su otkazani, u Petnici trenutno nema polaznica već samo malobrojno tehničko osoblje.