AKTUELNO

Više od tri četvrtine mladića u Holandiji nije ništa učinilo ili reklo kada su poslednji put bili svedoci neželjenog seksualnog ponašanja prema ženama, pokazalo je najnovije istraživanje u toj zemlji.

Prema rezultati istraživanjima agencije "Ipsos I&O", nešto više od polovine, odnosno 53 odsto dečaka i muškaraca između 16 i 25 godina u Holandiji, prisustvovalo je u poslednjih godinu dana neželjenom seksualnom ponašanju prema ženama, prenosi NL tajms.

Oko tri četvrtine ili 77 procenata mladića nije ništa učinilo ili nije reklo kada su poslednji put prisustvovali tome, a uznemiravanje je uglavnom podrazumevalo zurenje, zviždanje i dozivanje žene, dok je u manjem broju reč o dobacivanju, pipanju, udaranju i traženju seksualnog odnosa, navodi se u istraživanju koje je naručila humanitarna organizacija

"Plan International", koja je specijalizovana za rad sa decom.

Četvrtina nije intervenisala jer, kako je rekla, nije znala šta da uradi, a svaki peti se plašio neželjene reakcije.

Skoro četvrtina dečaka i muškaraca u Holandiji je izjavila da smatra da je primereno dati kompliment ženi na ulici koji se odnosi na njeno telo.

Dečaci i muškarci ne shvataju uvek da određena ponašanja mogu da dovedu do toga da se devojke i žene osećaju neprijatno i nesigurno, a trećina mladića je i sama ispoljila neželjeno seksualno ponašanje, pokazalo je istraživanje.

U istraživanju je učestvovalo oko 1.000 dečaka i mladića u Holandiji starosti između 16 i 25 godina, navodi NL Tajms.