AKTUELNO

Na današnji dan 1941. godine nacističkim bombardovanjem Beograda počeo je Drugi svetski rat u Jugoslaviji.

Pre 80 godina u ovom napadu poginulo je više od 2.500 građana, a Beograd je bio gotovo razrušen.

Prof. dr Duško Tomić sa Univerziteta za bezbednost i globalne studije Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ističe da je sve unapred bilo pripremljeno da budemo uvučeni u rat jer nikome nije odgovarala Jugoslavija sa takvim konceptom sa kakvim je napravljen.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prvenstveno nije odgovaralo Hrvatima koji su jedva dočekali i 10. aprila formirali nezavisnu državu - naveo je Tomić i podsetio da su izmešteni svi vojni kapaciteti kao i 1999. godine, kao i Generalštab.

- Što se tiče 1941. godine bez obzira koliko su naši piloti bili efikasni mi smo imali unutar naših vazduhoplovnih snaga veliku izdaju - podsetio je on i dodao da ni jedna vojska nije pružila takvu odbranu kao jugoslovenska.

Ušli smo u to pripremljeni da ćemo sve izgubiti mnoge stvari, a efektiva našeg naroda je opastala zahvaljujući u velikoj meri jugoslovenskoj vojsci

Istoričar Bojan Dimitrijević je govoreći o paraleli između bombardovanja 1941. i 1999. godine rekao da su paralele i analogije u istoriji zahvalne jer ukazuju na istovetnosti određenih procesa, ali retko učimo iz njih,

- Uglavnom svaka generacija uči posebno na svojim greškama ili promašajima dnevne politike - naveo je Dimitrijević.

Foto: TV Pink Printscreen

Danas obeležavamo 80 godina od početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji koji je počeo u noći između petog i šestog aprila bombardovanjem naše vojne efektive na Dunavu, prodorom nemačke vojske iz Bugasrke u Vardarsku Makedoniju i od 6 i 40 sati napadom na Beograd koji je izvršen kao vid odmazde za 27. mart i odbacivanje trojnog pakta od strane Kraljevine Jugoslavije, ne formalno... To je Hitlera iznerviralo i kroz ovu operaciju je želeo ne samo da kazni Beograd i Srbe, nego i da dejstvima po odrđenim ciljevima odmah izbaci Jugoslaviju iz rata i oteža političko i vojno delovanje što se i dogodilo. Već nakon prvog talasa bombardovnja pogođeni su vitalni ciljevi, ljudi su se razbežali, došlo je do raspada civilne vlasti...

Kako je istakao, efekat bombardovanja je bio stravičan, nedeljama se osećao i ostao je u kolektivnom sećanju kao veliko stradanje.

Dimitrijević je naveo da je bačeno i više od 40 tona bombi jer je tog dana bilo oko 500 poletanja bombarderske avijacije u tri navrata.

- Naših 35, 40 aviona koji su branili Beograd su dali značajan doprinos u odbrani - rekao je on, navodeći da je 1999. godine situacija bila još gora, jer tada poleću naša tri aviona.

#bombardovanje