AKTUELNO

Pevačica Jelena Marjanović ubijena je na današnji dan 2016. godine na nasipu u Borči.

Za ubistvo je pre više od godinu dana osuđen njen suprug Zoran, ali je Apelacioni sud nakon žalbe ukinuo je prvostepenu presudu. Ponovljeno suđenje u Višem sudu počelo je pre mesec dana.

Pominju se novi dokazi, čak i novi svedoci, ekshumacija Jeleninog tela, a sam Zoran je tražio rekonstrukciju na mestu ubistva.

Zoran od prvog dana tvrdi da nije ubio suprugu.

- Stojim iza svega što sam rekao do sada i to je istina, a sve što sam rekao jamčim svojim životom i slobodom - rekao je kratko na početku ponovljenog procesa Zoran.

Foto: Printscreen YouTube

Njegovi branioci rekli su da on neće odgovarati na pitanja, jer je kako tvrde, već odgovorio na više od 250. Novo ročište zakazano je za 19. april kada će biti saslušani Uroš, Miloš i Milica Marjanović, kao i inspektor.

Tokom novog suđenja trebalo bi da ponovo svedoči i biciklista Milan R, inače čovek koji je kobnog aprila 2016. godine prolazio pored nasipa i to u vreme kada se zločin dogodio.

Tog 2. aprila 2016. godine, oko 22 sata, kao bomba je odjeknula vest da je nestala pevačica na nasipu u naselju Crvenka u beogradskoj Borči. Njeno telo pronađeno je dan kasnije oko 13 sati u kanalu pored nasipa kojim je trčala pre ubistva.

Zoran je bio osuđen na 40 godina robije

Istraga je utvrdila da je Jelena ubijena sa devet zverskih udaraca u potiljak nepoznatim metalnim predmetom. U presudi, koju je Apelacioni sud ukinuo, na 700 strana su do detalja bili obrazloženi dokazi protiv Zorana.

Sedam dokaza

Viši sud je, tokom prvobitnog suđenja, pronašao nekoliko dokaza, koji su smatrani ključnim i na osnovu kojih je Marjanović bio osuđen na 40 godina zatvora.

Devet zverskih udaraca po potiljku

Kako se navodi u presudi, jezive povrede, devet zverskih udaraca po potiljku, ukazuju na to da je ubistvo izvršeno iz strasti, kao i da je napadač neko ko je poznavao žrtvu. Kada je u pitanju razbojnik ili plaćeni ubica, način izvršenja je drugačiji. Povrede koje su uočene na telu pevačice ukazuju da se borila sa napadačem, kao i da je trčala, a patika, mobilni telefon i gumica za kosu koji su prilikom bekstva ispali su neki od tragova koji pokazuju da je žena bježala kako bi spasila svoj život.

Foto: E-Stock/NENAD MILOŠEVIĆ, privatna arhiva

Blato na garderobi

Jedan od ključnih dokaza koji ukazuju da je Zoran bio baš na mestu ubistva pevačice je blato koje je pronađeno na njegovoj odeći, a istog je sastava i poklapa se sa blatom sa mesta na kojem je Jelena nađena mrtva.

Krv u “mercedesu”

"Pregledom automobila “mercedes” pomoću luminolskog rastvora na tapacirungu u gepeku i braon patosnicama u gepeku, kao i na naslonu zadnjeg sedišta vozila detektovani tragovi luminiscencije, odakle su uzeta tri brisa za biološko ispitivanje. Prema nalazu Biološkog fakulteta konstatovano je da samo trag na naslonu zadnjeg sedišta predstavlja krv Jelene Marjanović, koji je po intenzitetu jači trag krvi", navodi se u presudi. Veštak je potvrdio da taj trag nije mogao otkriti golim okom, već samo prskanjem luminolom.

Mobilni telefon

Utvrđeno je da su kobnog dama, Zoran i Jelena, zajedno sa šestogodišnjom ćerkom, u isto vreme stigli na nasip oko 16.36 časova. Preko baznih stanica utvrđeno je da je Jelena oko 16.38 sati počela da trči. Sa druge strane, preko baznih stanica utvrđeno je da je Zoran svesno isključio svoj mobilni telefon odmah po dolasku na nasip, kao i da ga je uključio u 17.04 neposredno u blizini mesta gde je Jelena ubijena i u vreme pevačicinog ubistva.

Fotografije medija

U presudi se spominju fotografije medija, koje predstavljaju jedan od dokaza koji ukazuju da je Marjanović ubio svoju suprugu. Na fotografijama se vidi blato na Zoranovim pantalonama koje je od ključne važnosti za presudu – pokazuje da je Zoran silazio sa nasipa u kanal gde je Jelena pronađena, ali i da se nakon zločina presvukao.

Foto: PRIVATNA ARHIVA/E-STOCK/ČASLAV VUKOJIČIĆ

Izjava svedoka

Jedan od svedoka koji je prolazio na biciklu je potvrdio kako je video ženu crne kose u sivoj trenerci, a iza nje je išao jedan muškarac. Svedok nije mogao sa sigurnošću da potvrdi da su ovo bili Zoran i Jelena, ali je tvrdio da sa njima nije bilo nijedno dete. Odeća se poklapa sa akterima događaja, a veštak je kasnije pregledom sigurnosnih kamera uočio kretanje bicikliste i utvrdio da je sa tog mjesta nesumnjivo ugledao baš Jelenu i Zorana.

Jelenini strahovi

Da je odnos između Jelene i Zorana bio sve samo ne “bajkovit” kako je odbrana želela da predstavi, pokazuje svedočenje frizerke Jelene Marjanović. Z.G. je ukazala na jedan poremećeni odnos između supružnika, kom je i ona svedočila, a pre svega situacijama kada je optuženi Zoran omalovažavao svoju suprugu govoreći joj: “Vidi na šta ličiš”, da je debela, ružna, da ne zna da se obuče i da je tetka, što u svom iskazu potvrđuje i svedok Boris Pucić.

Posebno je značajno, kako se navodi, da je Jelena rekla svedoku, koja je bila njen dugogodišnji frizer, kod koje je dolazila u salon" da joj je svega dosta, da joj je u kući katastrofa, da joj dođe da uzme dete i da ode, nakon čega ju je svedok pitala zbog čega se ne razvede, na šta joj je ona odgovorila: “Zoko, on bi me ubio”.

Autor: