AKTUELNO

Zadatak UNICEF-a je da budu nezavisni glas dece, da ukažu na to gde postoje prepreke ili gde se krše prava deteta, i u skladu sa nacionalnim razvojnim prioritetima.

UNICEF je međunarodni fond za decu i omladinu osnovan 11. decembra 1946. godine na Osnivačkoj skupštini Ujedinjenih naroda. 1953. godine ime je promenjeno u „Fond ujedinjenih naroda za decu“ (United Nations Children's Fund), ali je zadržan poznati akronim.

Prvobitna ideja za osnivanje fonda bila je pomoć deci Evrope nakon završenog Drugog svetskog rata. Zadaci UNICEF-a su se sa vremenom menjali. Nakon Evrope, usmerili su pomoć i na druge delove sveta, kako bi pomogao deci u Africi, Aziji i Južnoj Americi. Unicefova pomoć je ponovo usmerena na Evropu i to na njen istočni deo nakon pada socijalizma u tom delu Evrope. Danas su prisutni uviše od 190 zemalja i teritorija.

Organizacija se u potpunosti finansira od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija. UNICEF se u radu rukovodi Konvencijom o pravima deteta, koju su potpisale i ratifikovale skoro sve zemlje članice Ujedinjenih nacija kako bi se prava deteta uspostavila kao trajna etička načela i međunarodni standardi.

UNICEF aktivno učestvuje u partnerstvima i promoviše partnerstva sa vladinim institucijama, agencijama Ujedinjenih nacija, uključujući UNHCR, UNFPA, IOM i SZO, kao i sa akterima iz civilnog društva i privatnog sektora. Uspostavljaju strateška partnerstva da bi osigurali da osnovne usluge budu dostupne najugroženijim grupama i onima do kojih je teško dopreti.

Foto: Pixabay.com, Foter/Julien Harneis

UNICEF pruža podršku reformskim procesima u Republici Srbiji kako bi se obezbedilo da se ostvare prava za svako dete i to u oblastima:

Razvoj tokom ranog detinjstva

Obrazovanje

Dečija zaštita

Razvoj mladih i adolescenata

Odgovor na izbegličku i migrantsku krizu

- Ukupno 10.000 domaćinstava, od čega je 2000 romskih, obuhvaćeno je Istraživanjem višestrukih pokazatelja (MICS6) 2019. godine.

- Uvođenje informacionog sistema u prosveti tokom 2019. godine omogućiće donošenje odluka na osnovu dokaza, što će doprineti kvalitetu obrazovanja-

- Zaštitnik građana, Poverenik za ravnopravnost, Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Narodna skupština Republike Srbije podržani su i ojačani u praćenju prava deteta.

- U saradnji sa civilnim društvom i Kancelarijom za ljudska i manjinska prava definisani su indikatori za praćenje sprovođenja preporuka Komiteta UN za prava deteta.

- Vlada Republike Srbije potpisala je nacionalni Poziv na akciju u oblasti ranog razvoja deteta.

- Objavljena su sledeća velika istraživanja: R3P –Determinante i faktori nasilja nad decom u Srbiji, Studija negativnih iskustava u detinjstvu, znanja, stavovi i prakse u imunizaciji, situaciona analiza odojčadi i male dece sa invaliditetom,kako do škole društvene brige, dečiji brakovi u romskoj populaciji u Srbiji i praćenje socijalne inkluzije u Republici Srbiji.

Cilj UNICEF-a je jasan!

Rad organizacije se zasniva na tome da deca ostvare svoje pune potencijale. Ne samo jedno dete, već svako dete. Ne samo danas, već svakog dana.

- U saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu razvijen je program obuke za službenike lokalnih samouprava.

- Adolescenti i mladi su artikulisali svoje prioritete u odnodu na Ciljeve održivog razvoja i tome je posvećena pažnja u Dobrovoljnom nacionalnom izveštaju Republike Srbije na Političkom forumu UN visokog nivoa 2019. godine.

Vizija budućnosti UNICEF-a  je svet u kojem je svako dete zdravo, bezbedno, obrazovano, zbrinuto i zaštićeno, svet u kojem sva deca mogu da ostvare svoje potencijale.  

Nacionalni ambasadori UNICEF-a

Duže od 60 godina UNICEF sklapa partnerstva sa poznatim ličnostima. To su dobro poznate ličnosti iz sveta filma, televizije, muzike, sporta i šire – koje daju sve od sebe da obezbede podršku za decu u javnosti i u svojoj branši.

Nacionalni ambasadori UNICEF-a u Srbiji su Ana Ivanović i Aleksandar Saša Đorđević. Oni su pozitivni uzori za decu i mlade i igraju važnu ulogu u podizanju svesti o potrebama dece tako što koriste svoj talenat i slavu da u ime UNICEF-a prikupljaju sredstva, zagovaraju prava dece i edukuju ljude u vezi s time. Novak Đoković, bivši nacionalni ambasador UNICEF-a u Srbiji, sada je globalni ambasador dobre volje UNICEF-a koji se zalaže za prava deteta svuda u svetu.

#UNICEF