AKTUELNO

Za Eminu Erdogan (67) kažu da je žena koja čvrsto stoji na zemlji i zna gde je njeno mesto u svetu - pored njenog supruga i dece

U Srbiju je juče stigao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji će kod nas ostati dva dana. Njegova nerazdvojna pratilja je njegova supruga Emina koja je i ovaj put na službeno putovanje pratila muža.

Emine i Erdogan su u braku od 1978. godine, imaju četvoro dece: Ahmeta (1979. godište), Bilala (1981. godište), Ezru (39) i Sumeju (37).

Poznato je da je Emine ceo svoj život posvetila mužu i deci i Turskoj. Veoma je posvećena žena, a u svojoj državi bori se protiv dečjih brakova, pomaže mentalnim i fizičkim invalidima, kao i žrtvama prirodnih katastrofa.

Arapskog je porekla, odrasla je kao najmlađe dete i jedina ćerka u porodici sa petoro dece. Pohađala je Mithat Pasa Aksam umetničku školu, koju je napustila pre mature. Imala je 15 godina kada joj je stariji brat Husein zabranio da napušta kuću jer "to nije priličilo devojčicama njenog uzrasta".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Emina se ceo život borila za sebe i svoje mesto u svetu. Pre udaje bila je članica „Asocijacije idealističkih žena“, a na jednom skupu upoznala je budućeg muža. Venčali su se 1978. godine. Njena svekrva se protivila tom braku, tražeći od sina da oženi devojku potpuno pokrivenog lica, ali Emina nikad nije pristala na to.

I pored toga što je otvorena, ona ipak poštuje tradiciju. Uvek je obučena onako kako nalažu pravila njene zemlje. Iako nosi hidžab, lice nikad ne pokriva.

Velika kontroverza se povela oko njene izjave kako su haremi osmanskih sultana bili škole za članove dinastije i obrazovne institucije koje su žene pripremale za život.

Erdogan je inače jedan od najbogatijih svetskih političara, a bogatstvo je stekao ulaganjem u deonice i svojim nekretninama. Vlasnik je nekoliko restorana i fudbalskog kluba u Ankari, a ima i svoju - votku. Magazin 'People with money' nedavno ga je stavio na prvo mesto liste najbogatijih političara procenjujući njegove prihode na 58 miliona dolara.