AKTUELNO

Borac za ljudska prva i direktor NVO, "Sigurna pozicija’" Dejan Nestorović povodom 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava, za Pink.rs ocenio je da Srbija, ostvarila značajne rezultate u poštovanju i promociji ljudskih prava u 2019. godini, od svih zemalja u regionu, a posebno ističe humani i civilizovaniji pristup i prihvatanje migranata sa Bliskog Istoka.

- Srbija je na Balkanu najotvorenije društvo i najsigurnija zemlja za strance,za razliku od Hrvatske u kojoj je ceo svet video progon dva studenta iz Nigerije, samo zbog boje kože - kaže Nestorović.

-Srbija danas, i Srbija pre deset godina nije ista. Imamo značajan iskorak napred, kada su u pitanju ljudska prava, pre svega njihova promocija, ali i poštovanje.U praksi, uvek bi trebalo pogledati manjinu, u odnosu na većinu i zaključiti da pre svega nacionalne manjine uživaju najviši stepen poštovanja ljudskih i manjinskih prava u Srbiji - ocenio je Nestorović.

-Počev od obdaništa, škole, do univerziteta, elektronskih medija, štampanih novina, na maternjem jeziku, manjine imaju sve, i to je jasno vidljivo u Novom Pazaru, ili Sandzaku, gde živi veliki broj pripadnika bošnjačkog naroda. Moram, da podvučem da nikada nismo imali bolje odnose da mađarskom nacionalnom manjinom u Srbiji.Za razliku od Hrvatske, u kojoj su dva studenta iz Nigerije, bila šikanirana i nad kojima se vršila tortura i progon od strane hrvatske policije zbog boje kože, u Srbiji su stranci dobrodošli.Takav vid rasizma u Beogradu, od strane policije nije bio nikada moguć. Mi smo strogo antifašističko društvo - dodaje on.

Dejan Nestorović ističe da je Srbija uvek bila, kao društvo, zemlja raširenih ruku, i toplog srca kada su migranti u pitanju iz ratnih područija. Naša zemla se tradicionalno  u Evropi, po humanosti istakla i pokazala vrlo odgovorno, i ovog puta nakon eskalacija i velikih strašnih ratova na Bliskom istoku, primivši veliki broj migranata iz Sirije, Iraka Avganistana, Irana,....

Pokazali smo, kako podvlači, kao ni jedna nacija u regionu i šire, svoju humanost, solidarnost i saosećanje sa ljudima sa Bliskog istoka.

-Kampovi u kojima su smešteni tražioci azila ispunjavaju sve tehičke uslove, kao oni u  Nemačkoj. Srbija je zemlja koja je doživela značajan progres u poštovanju  ljudskih prava,i postala regionalni pijedestal u toj društvenoj oblasti, što je sada vrlo evidentno pred čitavom Evropom i svetom - ističe Nestorović.

-Sociološka liberalizacija društva prema LGBT populaciji, je doživela značajan iskorak kada je pitanju promocija prava pripadnika ove grupe, ali što se prakse tiče, potrebno je poboljšati  mogućnost zapošljavanja i integraciju ove manjine u društveni sistem Srbije.Medjutim Srbija i dalje nema zakon o istopolnim partnerstvima, koji se očekuje u paketu seta gradjanskih zakona. Neophodno je što pre usvojiti set gradjanskih zakona,i time dodatno unaprediti položaj LGBT osoba u Srbiji, u bliskoj budućnosti. Ono što je izuzetno pozitivno,je da se vodi značajna i duga javna rasprava u medijima o evropskom i liberalnom modelu seta gradjanskih zakona.- rekao je Nestorović.

Položaj LGBT osoba u Srbiji, u bliskoj budućnosti. Ono što je izuzetno pozitivno,je da se vodi značajna i duga javna rasprava u medijima o evropskom i liberalnom modelu seta gradjanskih zakona.- zaključio je on.

#Dejan Nestorović

#Ljudska prava

'