AKTUELNO

Nakon pola veka otkako je virus HIV počeo globalno da se širi, ova virusna infekcija više nije neminovno smrtonosna.

Svakog prvog decembra obeležava se Svetkski dan borbe protiv HIV/AIDS. Uz nove metode lečenja, zaraženi ovim virusom više nisu infektivni i mogu da dožive duboku starost.

U Srbiji je registrovano 2.756 inficiranih, ali se procenjuje da ih ima više od 3.000. Od početka godine kod 175 osoba je utvrđena HIV infekcija, što je povećanje od 35 odsto u odnosu na lane. Od posledica bolesti u ovoj godini umrlo ih je 16. U Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu trenutno se leči 1.800 pacijenata, dok preostali dobijaju terapiju u bolnicama u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Od HIV/AIDS do sada umrlo 25 miliona ljudi

Epidemija bolesti, koja je do sada odnela 25 miliona ljudskih života, počela je 1969. godine, kada je u SAD sa Haitija ušao prvi čovek zaražen HIV-om. Širenje virusa poprimilo je globalne razmere 1981, a u našoj zemlji prvi inficirani registrovani su 1985. godine. Od tada do kraja 2018, u Srbiji je od side umrla 901 osoba.

- Procene su da kod nas oko 400 ljudi ne zna za svoj HIV status, i cilj nam je da ih otkrijemo i tako sprečimo širenje infekcije - kaže za beogradske medije epidemiolog Biljana Begović Vuksanović, načelnik Savetovališta za HIV Zavoda za javno zdravlje u Beogradu (GZzJZ).,,Kako je objasnila testiranje je poverljivo, bezbolno, brzo, besplatno i nije potreban uput lekara.

- Najveći broj novootkrivenih pacijenata su muškarci od 30. do 39. godine, a u poslednje vreme primetan je trend da se ova infekcija otkriva i u mlađem dobu - govori doktorka Begović Vuksanović. ,,Prema njenim rečima, kada se pojavio, virus HIV dominantno se širio među narkomanima, ali to se promenilo i sada se u 90 odsto slučajeva prenosi seksualnim putem. Dodala je i da su od svih novoregistrovanih, čak 80 odsto su homoseksualci.

#AIDS

#HIV

'