AKTUELNO

Organizatori Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA nedavno su se javili roditelji čija su deca imala neprijatnosti na internetu zbog nove igre - "Spoted" (spotted - uočen si).

Iako se igra, kako navode u Centru, širi društvenim mrežama, ni Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP, ni Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal nisu dobili nijednu prijavu. Zasada su, saznajemo, podnete samo dve privatne prijave.

Prema rečima Stevana Đokića, predsednika Centra za bezbednost, reč je o velikom broju instagram-profila, koji uz naziv grada imaju i reč "spotid". Mladi šalju fotografije prolaznika koje slikaju na javnim mestima. Ovi profili imaju oko 100.000 pratilaca.

- Administratori objavljuju krišom slikane fotografije, sa pitanjem da li neko poznaje osobu - objašnjava Đokić.

- Onda se javljaju oni koji je prepoznaju i iznose podatke o privatnom životu te osobe i "taguju je" (označavaju). Neko će reći da je to bezazleno, ali ova igra je opasna. Iza nekih profila za koje mislimo da su mladi, mogu se kriti pedofili i otmičari. Iznošenje nečijih fotografija i ličnih podataka predstavljaju krivično delo.

Neovlašćeno fotografisanje i objavljivanje fotografija goni se po privatnoj tužbi i država ne bi ni mogla da traži od administratora društvene mreže podatke, tvrdi Lidija Komlen Nikolić iz Udruženja tužilaca:

- Osoba koja je fotografisana mogla bi da se obrati administratoru, a njegova dobra volja je da li će joj otkriti identitet onoga ko je postavio sliku. Tek tada bi mogla sudski da ga goni. Administracija društvenih mreža ne potpada pod naše zakonodavstvo, pa osoba može da pokrene parnicu, ali ne u Srbiji, već u Americi.

U MUP kažu da Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala nije primilo nijedan zahtev nadležnog tužilaštva za postupanje po navedenim predmetima. Objašnjavaju i da objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka predstavlja krivično delo za koje se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi.I

Branko Stamenković, zamenik republičkog javnog tužioca i tužilac za visokotehnološki kriminal, potvrdio nam je da ni Posebnom tužilaštvu za VTK nije podnet nijedan izveštaj ili krivična prijava.

DVE PRIVATNE TUŽBE

Đokić ističe da pravni tim Centra za bezbednost već zastupa dve porodice čija su deca imala negativno iskustvo sa ovim profilima, pa su podnete i krivične prijave. Dodaje da je u pitanju devojčica koja ide u sedmi razred i dečak - srednjoškolac.

#Internet

'