AKTUELNO

Roditelji u Srbiji zabrinuti su zbog novog Instagram trenda "Spotted" koji omogućava deljenje informacija o kretanju njihove dece čime se povećava mogućnost da oni postanu žrtve pedofila, otmičara i trgovaca belim robljem.

Maja Raković iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima kaže da je njihova briga opravdana i ističe da je reč o izuzetno opasnom trendu, koji se pojavio pre, oko godinu dana. 

Pod heštegom "spotted" i u grupama koje se tako zovu mladi postavljaju fotografije,svojih vršnjaka koje krišom slikaju. 

- Ova pojava nije ni malo naivna. To je najnoviji trend među mladima. Nekada su mladi,prilazili simpatijama, a sada su smisli novi način koji se zove spotted – odnosno,uhvaćen. Napravi se fotografija devojčice ili dečaka koji šeta, a onda se taguje,lokacija, dok je u opisu molba da osobe koje ga poznaju napišu kako se zove, gde,živi, u koju školu ide, koji mu je nalog na Instagramu – objašnjava Raković.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona ne isključuje mogućnost da iza tih profila i grupa stoje kriminalne grupe ili,pojedinci.

- Da li mislite da se iza tih stranica kriju isključivo mladi? To je odličnaprikrivalica za predatore – istakla je Raković.

Kako je napomenula, bez dozvole dece i roditelja se otkriva gde žive, gde idu u školu,i na taj način oni postaju potencijalne žrtve.

- Profil deteta je plasiran na izvolte, tako je olakšan posao i pedofilima iotmičarima – naglasila je Rakovič i ponovila da deca koja su fotografijamanemaju nikakvu kontrolu nad tim.

#Instagram

#Maja Raković

#deca

'