AKTUELNO

Nakon 91 godine, “Pobednik” će danas, uz direktan prenos, privremeno biti skinut sa postolja, izložen na Carigradskom drumu, a zatim prebačen u Smederevo gde će biti vršena njegova restauracija.

Kako je najavljeno iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda (ZZSKGB), Gornji grad Beogradske tvrđave biće zatvoren za posetioce do 13 sati, do završetka akcije skidanja jednog od simbola prestonice koja bi trebalo da počne u 11 sati.

Svi zainteresovani građani imaće priliku da ceo događaj prate putem direktnog prenosa na Fejsbuku, na stranici ZZSKGB, a zatim i od 13.00 do 15.00, da uživo vide izloženog “Pobednika” na Carigradskom drumu Beogradske tvrđave (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice).

Tokom jučerašnjeg dana vršene su poslednje pripreme. Skele visoke skoro 20 metara postavljene su pre nedelju dana, radnici su počeli sa postavljanjem gurtni (izuzetno jakih sajli), spomenik je detaljno skeniran i pregledan, a na terenu je bilo više od 50 zaposlenih koji su imali najrazličitija zaduženja.

3D skeniranje Pobednika otkrilo skoro vek ČUVANE TAJNE!

Detaljnim 3D skeniranjem spomenika je uočeno čak 30 rupa od metaka, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture na zvaničnom Twitter nalogu povodom rekonstrukcije i restauracije spomenika.

- Iako prolaznicima koji gledaju sa visine od 17 metara deluje nedodirljivo, Pobednik na sebi nosi tragove burne istorije čiji je svedok bio- čak 30 rupa od metaka je uočeno tokom 3D skeniranja našeg junaka - navode iz zavoda.

Ističe se i da spomenik, na stubu visine 13 metara, već dugi niz godina od pogleda šetača krije svoje zubom vremena nagriženo postolje.

Da bi se izvršila sanacija, krucijalna za stabilnost spomenika, skulptura mora da se demontira i zamene svi oštećeni noseći delovi konstrukcije, navode stručnjaci.

Tokom vremena osa spomenika se ozbiljno nakrivila u odnosu na vertikalu. Odstupanje koje iznosi čak 30 cm zahtevalo je hitnu sanaciju temelja.

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Sajstoji se od bronzane muške figure koja je rad vajara Ivana Meštrovića i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kockastoj bazi, autorsko je delo arhitekte Petra Bajalovića.

#Rekonstrukcija

#beogradski pobednik

'